Új funkcióval éled fel az egykori Dornyay turistaház

(Fotó: Fortepan / Gyöngyi)

Több évtizedes várakozást követően megújul az egykori Salgó menedékház, majd később Dornyay turistaház épülete Salgótarján Eresztvény városrészében. A 1935-ben átadott ház még az 1990-es évekre fordulva maradt üzemetető nélkül, három évtizedet követően kap újra funkciót.

Az önkormányzat 2018-ban vásárolta meg a korábban magánkézben lévő, a város történetében ikonikus ingatlant, mintegy 40 millió forintért. Ezt követően tavaly állagmegóvó külső felújítást végeztek az épületen azzal a céllal, hogy a korábbiaknál sokkal rendezettebb látvány fogadja az arra járókat, erre 30 millió forintot fordítottak. A teljes megújításra és funkcióval megtöltésre tavaly decemberben adott be támogatási kérelmet Salgótarján önkormányzata a felvidéki Gács községgel közösen, határon átnyúló pályázati konstrukcióban.

3100.hu Fotó: Őszi ködben a Dornyay turistaház, 2020. december 15-én
3100.hu Fotó: Őszi ködben a Dornyay turistaház, 2020. december 15-én

Fekete Zsolt polgármester megkeresésünkre közölte: a pályázat sikeres volt, bő 250 millió forint áll rendelkezésre, jelenleg a tervezés zajlik. Az önkormányzatnak várhatóan mindösszesen 14 millió forint önerőt szükséges majd biztosítani a beruházáshoz. A polgármester hozzátette: a leendő funkció pontos meghatározásában a megyeszékhely Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata és a Dornyay Béla Múzeum segédkezik.

A korábbi információk arról szóltak, hogy az épület fő attrakcióként egy állandó kiállításának ad majd helyet, mely Mustó János festőművész, szlovák és magyar hagyományokból táplálkozó életművét fogja bemutatni. Emellett időszakos rendezvényeknek és más kiállításoknak is megfelelő tereket, mosdókat és adminisztratív helyiségeket is kialakítanak az épületben.

Egy kis nosztalgia: a Dornyay Turistaház

A Fortepan archívumából elérhető képeket gyűjtöttük össze, 1937 az első dátumunk.

 

Miért nem az eredeti funkciójában éled újjá a turistaház?

Az Európai Uniós támogatások az önkormányzatok részére nem teszik lehetővé, hogy kereskedelmi szálláshelyet alakítsanak ki az ilyen pályázatok részeként. Szálláshelyek fejlesztésre csak specifikus kiírásokon, jellemzően a vállalkozások számára adódik lehetőség. Az elmúlt egy évtizedben a korábbi magántulajdonos és az egykori Salgótarjáni Helyi TDM Közhasznú Egyesület is próbálkozott az eredetivel közel teljesen megegyező funkcióval újjáéleszteni az ingatlant, de az erre vonatkozó pályázataik nem jártak sikerrel.

Az önkormányzat most egy olyan konstrukcióban tudott támogatást nyerni a beruházásra, mely határon átnyúló együttműködések keretében támogatja a természeti vagy éppen kulturális értékek bemutatását. A pályázati partner, a felvidéki Gács település például Csontváry Kosztka Tivadar személyéhez kapcsolta egy tanösvény és egy tematikus faluház kialakítását. A festőművész eredendően patikus volt, 1884 és 1919 között életének jelentős részét pedig a felvidéki településen töltötte, miután itt kezdte meg önálló gyógyszerészi tevékenységét.

A pályázati összekötő kapocs így a térségben ismert festőművészek életének bemutatása lett; illetve az, hogy mindkét település a Novohrad-Nógrád Geopark területén található, így párhuzamosan bővül a terület turisztikai kínálata a határ mindkét oldalán. A támogatás felhasználása azt ugyanakkor nem zárja ki, hogy a jövőben az önkormányzat más – erre lehetőséget adó – forrásból, például a részleteiben még nem ismert Modern Városok Programban beharangozott turisztikai fejlesztéscsomagból ne bővíthesse akár szálláshellyel, vagy egyéb más funkcióval is az ingatlant.

 

Kiemelt fotó: A Salgó Menedékház 1937-ben (Fotó: Fortepan / Gyöngyi)