Közgyűlés – 39 millió forintért vásárolja meg az önkormányzat az egykori Dornyay turistaházat

Az épületet a Modern Városok Program keretében szeretnék majd felújítani és funkcióval megtölteni. A program fejlesztései azonban csak önkormányzati tulajdonokban valósulhatnak meg, ezért volt szükség az ingatlan megvásárlására. A döntés a salgótarjáni közgyűlés csütörtöki ülésén született meg – 13 támogató és 1 ellenző szavazattal.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla: a testület elé vitt eredeti előterjesztés szerint 77 millió 200 ezer forintos értékbecslést vett figyelembe az önkormányzat, mely az ingatlanért maximálisan kifizethető összegként lett feltüntetve. Fekete Zsolt elmondta: időközben készült egy újabb értékbecslés, mely 59 millió forintban jelölte meg az ingatlan értékét. A polgármester kiemelte: az önkormányzat érintett bizottságai és a közgyűlési képviselők közösen ültek le a tulajdonossal, mert azt érezték, hogy bár a Dornyay turistaházhoz mély a város lakosságának kötődése, ugyanakkor az értékbecslési összegeket a közhangulat és ők is egyöntetűen magasnak tartották.

Fekete Zsolt ismertette: a tulajdonossal végül 39 millió forintos vételárban sikerült megállapodniuk. Az összeget a polgármester úgy jellemezte: már elfogadható, figyelembe véve a turistaház jelen állapotát és természeti környezetét, a helyi védelem alatt álló ingatlan eszmei értékét, továbbá a kínálkozó fejlesztési lehetőséget.

Pataki Csaba, a Jobbik képviselője “némi megnyugvásként” jellemezte a 77 millió forint helyetti 39 millió forintos összeget. Kifejtette: véleménye szerint ugyanakkor az épület állapota miatt ez még mindig egy túl magas összeg, mivel az egykori turistaház felújításának jelentős költsége lesz és jelenleg nem látni azt, hogy az ingatlanból mi az, ami hasznosítható marad majd. Mivel jelenleg még azt sem tudni, hogy hogyan, pontosan milyen funkciókkal és kinek a fenntartásában tud majd működni a turistaház, illetve az ingatlannak jelenleg csak és kizárólag eszmei értéke van, ezért ő végül nem támogatta az előterjesztés.

Turcsány László, a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy “egészen elképesztő összeg jelent meg az első verzióban”, ami egy olyan ár volt, ami mellett – annak ellenére, hogy kiemelt ügyként tekintenek a turistaházra – el kellett volna engedni a megvásárlást. A kialkudott vételárat azonban már “ingerküszöb határán állónak” titulálta.

38 millió 200 forintot tudott az önkormányzat spórolni azzal, hogy végre együtt tudott dolgozni a polgármester, a pénzügyi bizottság elnöke és a frakciók, tudtak olyan platformot képviselni, mely eredményre vezetett – húzta alá Turcsány László.

Fekete Zsolt reagálásában kitért arra is, hogy az önkormányzat és a közpénz védelmében meg kell találni azt a technikát, hogy hogyan lehet “reális áron tartani” azokat az ingatlanokat, melyeket az önkormányzat a fejlesztésekhez meg kell hogy vásároljon. Megfogalmazta: abban a pillanatban, amikor egy tulajdonos megtudja, hogy az önkormányzat állami pénzből ingatlant akar vásárolni, megötszöröződnek az árak. Egy másik helyszínt konkrétan nem megjelölve Fekete Zsolt elmondta: a normál piacihoz képest hatszoros árral találkoztak ott, ahol láthatóan elkezdtek “mozgolódni, nézelődni” az önkormányzat munkatársai.

 

(Kiemelt fotó forrása: Zempléni Múzeum képeslap-gyűjteménye)