Önkormányzati tulajdonba kerülhet az egykori Dornyay Turistaház a felújítás érdekében

(Fotó: Fortepan / Gyöngyi)

Úgy tűnik, hogy a Modern Városok Program turisztikai fejlesztés-csomagjának részeként újulhat meg az eresztvényi egykori Dornyay Turistaház. Az ehhez vezető úton most az első lépés történhet meg: a salgótarjáni közgyűlés jövő héten tárgyal majd egy előterjesztést, mely az ingatlan megvásárlásáról, önkormányzati tulajdonba kerüléséről szól.

A határozati javaslat felvezetőjéből kiderül, hogy a Modern Városok Program részeként az önkormányzat a Novohrad-Nógrád Geopark turisztikai fejlesztését kívánja megvalósítani. Ennek szerves részét képezi az egykor nagy népszerűségnek örvendő Dornyay Turistaház felújítása, bővítése, ehhez azonban elengedhetetlen az ingatlan (az 1825 négyzetméteres terület és az azon álló épület) városi tulajdonba vétele. A közgyűlés jövő héten tárgyal és szavaz majd az előterjesztésről. Az önkormányzat által elkészíttetett értékbecslés értelmében legfeljebb 77 millió 200 ezer forintért lenne megvásárolható az ingatlan a jelenlegi tulajdonos Micromega 2005 Gazdasági Tanácsadó Kft.-től. Az előterjesztésben szereplő összeg egy felső határt jelöl, adás-vételi megállapodás csak a határozat elfogadása után következhet.

Az egykori turistaház tulajdonosai az elmúlt évek során többször is próbálkoztak a Dornyay felújításával, erre több pályázatot is beadtak különböző konstrukciókban (legutóbb másfél éve), de végül támogatást egyetlen esetben sem sikerült elnyerniük. Az épületet, akkor még Salgó Menedékház néven 1935-ben adták át, felépítésében a város első polgármesterének, Dr. Förster Kálmánnak elvitathatatlan szerepe volt. A turistaház Dornyay Béla nevét 1965-ben vette fel. A ’90-es évekre ráfordulva üzemeltető nélkül maradt az épület, így immáron mintegy negyed évszázada várja feltámadását.

 

Kiemelt fotó: A Dornyay Turistaház 1937-ben (Fotó: Fortepan / Gyöngyi)