Újra pályáznak az egykori Dornyay Turistaház felújítására

A Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület egy magyar-szlovák határon átnyúló pályázati forrás lehetőségeit kihasználva újra megpróbálkozik a Dornyay Turistaház (Salgó Menedékház) felújításához szükséges támogatás megszerzésével. Mindezt Dr. Palásthy Tamás, az egyesület elnöke jelentette be a szervezet ma délelőtti, rendkívüli taggyűlésén.

A szervezet elnöke közölte: a határon átnyúló forrásra két szlovák oldali és két magyar oldali szervezet közösen pályázik – az egyik szlovák oldali partner vezetésével. A Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület projekteleme az egykori Dornyay Turistaház felújítása lenne, amennyiben a projekt forráshoz jut. A szervezet az épület tulajdonosaitól tíz évre – kizárólagos – üzemeltetési joggal bírna, így a ház a helyi közösség, illetve az ide érkező turisták szolgálatába állna, amennyiben a fejlesztés megvalósul.

Dr. Palásthy Tamás kiemelte: az elmúlt évek során a lehetőségként felmerülő összes pályázati lehetőséget kihasználta a tulajdonosi kör, de eddig sajnos nem jártak sikerrel. A felújításhoz évek óta rendelkezésre állnak az engedélyezési- és kiviteli tervek, de forrás hiányában, önerőből nem tudott megvalósulni a felújítás.

Most – a további három partnerrel közös pályázat részeként – új esély nyílik erre. Amennyiben a projektötlet zöld utat kap, megvalósulhat a ház teljes körű felújítása. Funkcióját tekintve megtartaná a „klasszikus” turistaház-jelleget, így többek között információs központ, büfé, melegítőkonyha, csomagmegőrző, ajándékbolt is helyet kaphatna benne. A projektet beadó négy szervezet a helyi ipari örökség tematikájában talált egymásra. Így mind a négy tag esetében (Szlovákiában Telgárt és Galgóc, Magyarországon Sajószentpéter és Salgótarján településeinek közigazgatási területe érintett) az üvegipari és a bányászati hagyományokat bemutató látványos, interaktív bemutatóterek is helyet kapnának a beruházással érintett helyszíneken. Mindemellett a ház üzemeltetése a Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület hosszabb távú fenntartását is biztosítani tudná.

A pályázatot a partnerek napokon belül benyújtják, a korábbi tapasztalatok szerint a döntés azonban csak több hónap elteltével, várhatóan 2017 első negyedévében várható.

 

Kiemelt fotónkon az egyik látványterv látható! (Forrás: Dornyay Turistaház | Facebook)