Várhatóan október végéig tart majd a Beszterce tér felújítása

Molnár Károly, a településrész önkormányzati képviselője a 3100.hu kérdésére elmondta: ez a fejlesztés a helyi lakosságnak mintegy másfél évtizedes, markáns igénye, hiszen az idők során annyira elhasználódott a tér burkolata, hogy mostanra helyenként már-már balesetveszélyes helyzetek is kialakultak.

A beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a város rendelkezésére álló 9,2 milliárd forintos keret terhére valósítja meg az önkormányzat. Molnár Károly ismertette: az összesen 450 millió forintos fejlesztés egyik elemeként már létrejött egy közösségi tér, mely hamarosan ki is nyit a Beszterce téren. Itt egy étterem is helyet kap.

A beruházás jelentősebb eleme a Beszterce tér teljes burkolatcseréje (és az alatta található közművek rendbetétele), egészen a Gyermekkert úti terület végéig. Jelentősen növekszik majd a zöldterület a téren és a környékén, valamint épül egy új játszótér is a tér közvetlen közelében.

Molnár Károly a Novohrad-Nógrád Geopark fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a terveket úgy állították össze, hogy egy tanösvény is helyet kap majd a téren, ahol bizonyos burkolati elemekre állat- és növénylenyomatok, valamint világító testek kerülnek, melyek akár egy itt eltöltendő szabadtéri földrajzórára is lehetőséget adhatnak. A téren így visszaköszönnek majd a térségi természeti kincsek lenyomatai, de lesznek olyan padok is, melyeket helyi kőzetek felhasználásával helyeznek el.

“Komplex és összetett térfelújítás indult el, melynek végeredménye a reményeink szerint közmegelégedésre szolgál majd.”

A településrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta azt is, hogy a beruházás komoly zaj- és porártalommal jár majd, hiszen – a fák és a növényzet nagy részének kivételével – a tér minden most ott látható, épített részét elbontják. Ez hónapokon keresztül komoly bontási és építési munkát fog jelenteni, emiatt Molnár Károly a környéken lakók megértését és türelmét kérte.

 

3100.hu Fotók: A Beszterce tér a felújítás megkezdése előtt