Zöld utat kapott a könyvtár, a Gerelyes Endre Művelődési Ház és az egyik gyermektábori épület energetikai korszerűsítése is

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Salgótarján városa számára elkülönített 9,2 milliárd forint terhére tervezett fejlesztések sora kapott zöld utat az elmúlt napokban az irányító hatóságtól.

A pályázói tájékoztató felületen megjelentek szerint zöld utat kapott a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítése. A döntés szerint 450 millió forint költhető el a beruházásra.

A napokon belül éppen 30 éve – 1988. június 6-án – átadott könyvtárnál a munkálatok azért váltak szükségessé, mert az épület az elmúlt évtizedekben elhasználódott és már nem felel meg a mai kor támasztotta hőtechnikai követelményeknek. A felújítással nagymértékben csökkenthetők a fenntartási költségek, és sokkal gazdaságosabban lesz üzemeltethető az épület.

A beruházás részeként megvalósul majd fűtéskorszerűsítés és részleges szigetelés is, beépítenek hővisszanyerős légkezelőket, az épület tetejére pedig várhatóan 160 darab napelem tábla kerül majd. Ennek évente 48 ezer kWh-s várható hozama jelentősen csökkenti majd az intézmény energiafelhasználását. Az épületnek ugyanakkor szükséges a nyári túlmelegedés elleni védelme is, ezt árnyékolókkal oldják meg.

Jóváhagyta az irányító hatóság a Salgótarján Zagyvapálfalva városrészében található 1975-ben épült Gerelyes Endre Művelődési Ház energetikai korszerűsítésére irányuló pályázatot is.

A művelődési házon 43 év alatt a tisztasági festésen valamint a kisebb karbantartási munkálatokon kívül korszerűsítés, felújítás nem történt, így a tervezett energetikai korszerűsítéssel egy időben szükséges az épület egyes szakipari szerkezeteinek felújítása és cseréje is.

A munkák során megvalósulhat az épület homlokzatának és lapos tetős födémszerkezet hőszigetelése, egyben a lapos tető új csapadékvíz elleni szigetelése. Kicserélik az összes homlokzati nyílászárót, elvégzik majd a padló és falburkolatok javítását, valamint akadálymentesen megközelíthetővé teszik a művelődési házat. Az épületben új zárt égésterű, kondenzációs gázkazánt helyeznek el és az ehhez kapcsolódó fűtési rendszert is kialakítják. A nyilvános adatok szerint 137,5 millió forintot költhet az önkormányzat a felújításra.

Megvalósulhat a Tarjáni Gyermektábor hátsó nagy épületének energetikai célú felújítása is. A tábor ezen épületében találhatóak a mosdóhelyiségek, a nagy közösségi terem és konyha is.

Az 1975-ben átadott gyermektábor több épületét felújították, korszerűsítették az elmúlt években. Most ennek egy újabb állomása következhet, aminek eredményeképpen egységessé és korszerűvé válhat az ifjúsági tábor.

Az épület funkciói és elosztása nem változnak, egyedül a vizesblokkokat alakítják át úgy, hogy azok kívülről és belülről is akadálymentesen használhatóak legyenek. Megtörténik majd a nyílászárók cseréje, a külső falak szigetelése, a födém szigetelése, a padló hőszigetelése, de lesz elektromos felújítás, elhelyeznek energiatakarékos lámpákat, továbbá korszerű fűtési rendszert alakítanak ki kondenzációs gáz-cirkóval, lapradiátor hőleadókkal és szabályozható fűtési rendszerrel. További energiamegtakarítás céljából napelemeket is elhelyeznek az épületen. A beruházásra 153,5 millió forint támogatást használhat fel az önkormányzat.

 

3100.hu Fotó: A zagyvapálfalvai Gerelyes Endre Művelődési Ház bejárata