2021-ben kezdődhet meg a piac felújítása, a gyermekmúzeum és a kerékpárút építése is

(Forrás: www.banyamuzeum.hu)

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a nógrádi megyeszékhely rendelkezésére bocsátott összesen 9,2 milliárd forintos keret mintegy kétharmadát már felhasználta az önkormányzat. A megvalósult vagy befejezés előtt álló beruházások mellett azonban nagyjából a keret harmadát érintően több nagyobb volumenű kivitelezés várat még magára különböző okokból. Az ezekkel kapcsolatos fejleményekről Huszár Máté alpolgármester adott tájékoztatást a napokban a Salgótarjáni Városi Televízió Napirenden című műsorában.

A piac teljes körű rekonstrukciója 900 millió forint támogatást fordítanak a tervek szerint. Ugyanakkor miután a pályázat részeként csak önkormányzati tulajdonú ingatlanokat és területeket lehet felújítani, de szükséges a vásárcsarnok területén lévő, nem önkormányzati tulajdonú árusítóhelyiségek részleges megújítása is, így az önkormányzat saját költségvetéséből további 60 millió forintot költenek el.

Az így már közel egymilliárd forint összértékű beruházásról Huszár Máté azt mondta, hogy folyamatban a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás. Az ütemterv alapján 2021 tavaszán indulhat el a korszerűsítés.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint februárra elkészülnek az észak-dél irányú kerékpárút negyedik, befejező ütemének kiviteli tervei, így reményeik szerint a Tarján Vendéglőtől a gyermektáborig tartó szakasz kialakítása is megkezdődik 2021 során. Itt módosításra volt szükség a tervezés során, miután bár úgy tűnt, hogy az önkormányzat és az illetékes minisztérium is a Beszterce-lakótelep belső részén vezetné a nyomvonalat, a helyi lakosság ezt egyértelműen elutasította.

A gyermekmúzeum – vagy Bányamanó élményközpont – esetében az önkormányzat kormánydöntésre vár, Huszár Máté közlése szerint immáron több mint másfél éve. Jelenlegi információik szerint januárra születik meg a szükséges döntés arról, hogy a hivatalosan ráemelésnek minősülő, de tulajdonképpen a rendelkezésre álló források közötti átcsoportosítást jóváhagyják-e.

A nyilvánosan elérhető önkormányzati dokumentumokból látszik a nagyságrend is: az eredetileg erre a beruházásra szánt 750 millió forint helyett 1 milliárd 325 millió forintot költenének el az összesen több mint 1200 négyzetméter alapterületű komplexum kialakítására.

Ebben – kisebb moziterem, ajándéktárgy-bolt, büfé, irodák és foglalkoztató helyiségek mellett – 600 négyzetméteren kapna helyet egy elsősorban a fiatal korosztályt megcélzó interaktív kiállítás, mely a bányászvilág és a környék hangulatát játékosan, meseszerűen mutatná be. Az épület a piac “felső parkolójának” egy részén kap helyet, a Bányamúzeum közvetlen közelében.

Megannyi jelenleg is folyamatban lévő városi beruházáshoz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban salgótarjáni fejlesztésekre elkülönített 9,2 milliárd forintos keret biztosítja a pénzügyi hátteret. Az összeg jelentős részét az Európai Unió biztosítja, a magyar költségvetés kiegészítésével. Térképre vittük az ezen programban megvalósuló salgótarjáni fejlesztéseket.

Az alpolgármester kitért arra is, hogy november 12-én átadták a munkaterületet a kivitelezőnek a Balassi Bálint Megyei Könyvtár felújítására, a komplex beruházás 2022 tavaszáig tart majd. Huszár Máté a zagyvapálfalvai orvosi rendelőről azt mondta, hogy itt az építkezés már befejeződött, folyamatban van a használatba vételhez szükséges engedélyek beszerzése, az ellátás néhány hónap múlva megkezdődhet. Az Acélgyári úti rendelővel kapcsolatban ismertette: a kivitelezés még decemberben befejeződik, ugyanakkor az akadálymentesítéshez nélkülözhetetlenné vált – és jelentős költségnövekményt is eredményező – lift ugyanakkor csak jövő év elején érkezik meg az országba, így az ellátás megkezdése itt is 2021 tavaszán várható.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Bányászati Kiállítóhely, Bányamúzeum, Salgótarján | Facebook)