Nettó 861 millió forintból épülhetne meg Salgótarjánban a Bányamanó élményközpont

(Forrás: www.banyamuzeum.hu)

Az önkormányzat a város rendelkezésére bocsátott 9,2 milliárd forintos úgynevezett TOP-keretből valósíthatja meg a fejlesztést, a kivitelező egy budapesti székhelyű cég lenne, a beruházás megkezdéséhez azonban még szükség van egy Irányító Hatósági döntésre. A nettó 861 millió forintos kivitelezési árajánlat ugyanis jóval meghaladja a beruházásra eddig elkülönített összesen 750 millió forintos keretet.

A Közbeszerzési Értesítőből kiderül: a több mint 1200 négyzetméter alapterületű komplexumban mintegy 600 négyzetméteres, elsősorban a fiatal korosztályt megcélzó, interaktív kiállítás kap majd helyet, a bányászvilág és a környék hangulatát játékosan, meseszerűen bemutató tematika szerint, a látogatókat 12 tematikus egységen keresztülvezetve.

Az élményközpontban egy kisebb mozitermet is kialakítanak majd, a 115 négyzetméter alapterületű épületrész 50 fő befogadására lesz alkalmas. A komplexumban kialakítanak többek között ajándéktárgy-boltot és büfét, továbbá irodákat és foglalkoztató helyiségeket is. Az épület közvetlenül a vásárcsarnok mellett kapna helyet, a Bányamúzeum földfelszíni épületével szemben, a piac Ady Endre úti bejáratának közelében.

Az önkormányzat honlapján olvasható projektösszefoglalóban az áll, hogy “szükségesek olyan új, a térségben egyedülálló attrakciók, melyek magasabb hozzáadott értéküknek köszönhetően megfelelnek a mai társadalom elvárásainak és képesek emelni a térség vendégéjszakáinak számát”. A Bányamúzeum fejlesztésének szükségessége elvitathatatlan, ugyanakkor az általunk megkérdezett turisztikai szakemberek szerint kérdéses, hogy a vendégéjszakák növelésének elérésében egy pontszerű, önálló fejlesztés lenne a leghatékonyabb megoldás, főleg a beruházás több mint egymilliárd forintos költségének figyelembevételével.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Bányászati Kiállítóhely, Bányamúzeum, Salgótarján | Facebook)