Elhunyt Gabora János

Pénteken elhunyt Gabora János, aki 27 jótékonysági öregfiúk labdarúgótorna megszervezésével írta be magát Salgótarján történetébe. Tevékenységét 2010-ben Nógrád Megyei Prima-díjjal, 2016-ban a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el, Nógrád Megye Bérczy Károly-díját 2019-ben vehette át, a megyeszékhely önkormányzata a Salgótarján Emlékérmet adományozta neki.

Gabora János 35 év vendéglátói munka mellett a labdarúgás szerelmese volt, maga is focizott, amíg egészsége engedte. 1989-ben kezdődött – szülői sugallatra – a Gabora Gála a gyermekekért öregfiúk teremlabdarúgó torna sorozat. Az első gálán úgy gondolták, “focizunk egy jót” a nagy nevekből álló FTC öregfiúk ellen. Ez elérte a célját, mert a teljes bevételt átadták a gyermekvédelmi intézetben tanuló hátrányos helyzetű gyermekek javára. Ezután már jöttek a felkérések és sorban álltak az iskolák is, hogy a következő gála nekik legyen megrendezve. Az évek előrehaladtával szerette volna, ha más sportágak kiválóságai is itt lennének: szervezett egy gálacsapatot és a városba hívta több sportág világhírességeit, politikusokat, közéleti személyeket. 2018-ban aztán a Real Madrid jelenléte emelte egy újabb szintre a Gabora Gálákat.

Az esemény az évek során a salgótarjáni sportrendezvények egyik zászlóshajója lett, országszerte számos sajtótermék vitte általa a megyeszékhely jó hírét. Lényegében Salgótarján minden, továbbá a város környékének több iskolája, óvodája részesült a jótékonysági célú esemény bevételeiből: 27 alkalom során összesen 85 millió forint fordítódott a gyermekek nevelési és oktatási körülményeinek jobbá tételére.

Korábbi betegsége miatt a 2020 év eleji tornát nem tudta megszervezni, de felépülve újult erővel kezdte meg az előkészületet idén nyáron a 2021-es folytatásra. Ősszel a koronavírus-járvány második hullámához kapcsolódó intézkedések okán már látta, hogy a jövő év elején sem lehet majd megtartani a 28. jótékonysági eseményt, ezért lemondta a tornát, miután úgy vélte: “most fontosabb mindannyiunk egészsége”.

Gabora János köztiszteletben álló tevékenységét két jelmondatával tudjuk leginkább összefoglalni. “A legszebb öröm a gyermeki öröm” – mondta 2019-ben, Nógrád Megye Bérczy Károly-díjához fűzött kommentárjában. A gálákról pedig örök mottóként, visszatérően úgy fogalmazott: “ideológiák helyett konkrét tenni akarás”.

 

Kiemelt fotó: Gabora János 2017 év elején, a sorrendben 25. Gabora Gálán (Fotó: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)