Lezárult a Salgó úti városrehabilitáció

Salgó úti városrehabilitáció (Fotók: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)

A napokban hivatalosan is lezárta az önkormányzat az a projektet, melyben öt Salgó úti kolóniaépületet újítottak fel. Az összköltség 266 és fél millió forint volt – ebből a felújításokra összesen 240 millió forintot fordítottak, vagyis kolóniaépületenként átlag 48 millió forintot.

Az önkormányzat közleménye szerint a Salgó út 32-40. szám alatti kolóniákba megtörtént 16 bérlakás felújítása, továbbá egy 78 négyzetméteres közösségi ház kialakítása. A felújítás része volt az épületek víz- és hőszigetelése, a tetőszerkezet és tetőfedés cseréje, a házakat korszerű nyílászárókkal szerelték fel. Felújították a teljes elektromos és vízvezeték hálózatot – az elektromos áram egyébiránt minden esetben kártyás mérőórával vált elérhetővé a bérlők számára. A fejlesztés keretében megoldódott minden ingatlan városi közműhálózatokra történő csatlakozása is – ismerteti az önkormányzat közleménye.

A közösségi házban közösségi tér mellett főzőkonyhát, illemhelyet és zuhanyzót, mosókonyhát és irodahelyiséget alakítottak ki, törekedve az akadálymentes elérésre. Ahogyan a bérlakásokat, úgy a közösségi teret is bebútorozva, felszerelt fürdőszobákkal és fürdőhelyiségekkel adták át. A házak körül rendezték a területet: elbontották a régi melléképületeket, betemették a pincéket, megerősítették a támfalat, fatárolókat építettek. A közösségi ház mellé mozgáskorlátozott parkoló és kerítéssel körül határolt játszótér épült.

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy megosztó beruházás zárult le. Nem csak a politikai véleménykülönbségek terepe lett annak idején a projekt, a városi közbeszédben is erősen jelen volt. A legtöbben azért kérdőjelezték meg a fejlesztést, mert a felújított öt kolóniaépületből három már korábban bontásra volt kijelölve (a 36-os, 38-as és 40-es szám alatti épületek), a házak lakatlan részei évek óta áztak a betört vagy beszakadt palatetőkön keresztül. A kivitelezés során az egyik ház kéménye össze is dőlt, majd emiatt a födém is részben leszakadt. A megrogyott épületrészt végül lebontották, majd újraépítették. Olvasóink aztán idei év közepén jelezték, hogy újabb probléma adódhatott a felújított házakhoz kapcsolódóan, miután ideiglenesen a Salgó úti támfalból kiálló műanyagcsöveken keresztül a szabadba távozott a szennyvíz.

Az önkormányzat közleménye szerint a városrehabilitáció mellett a “társadalmi együttműködés erősítése” is zajlik. A szegregátumra koncentrálva Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete, valamint a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. közösen valósítja meg az ennek megfelelő tevékenységet immáron negyedik éve. Erre 80 millió forint támogatást költenek el, a városrehabilitációs projekthez hasonlóan szintén a Salgótarján rendelkezésére bocsátott összesen 9,2 milliárd forintos keret terhére.

Az önkormányzat honlapja szerint ebben a programban megvalósulnak az akcióterület lakosságának társadalmi integrációját segítő és a tervezett fejlesztéseket elfogadtató programok. Törekednek a foglalkoztatás elősegítésére is például munkaerő-piaci információnyújtással, az egészség fejlesztését pedig egészségügyi állapotfelmérésekkel és prevenciós célú tanácsadásokkal segítik. Javítják a szolgáltatásokhoz való hozzáférést például ügyintézési tanácsadással, de megteremtik a folyamatos szociális munkát is a területen, ami magában foglal ügyintézési, gazdálkodási és adósságkezelési tanácsadásokat is.

 

Fotók: Salgó úti városrehabilitáció (Fotók: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)