Jelentős önkormányzati támogatás igénybevételével lesz üzemeltetője a salgótarjáni játszóháznak

A harmadik körben sikeresen zárult a salgótarjáni játszóház üzemeltetőjének kiválasztására irányuló pályázat. A nyilvános információk szerint ezúttal három jelentkező volt: egy egyéni vállalkozó, az önkormányzati tulajdonú Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., továbbá a P. B. A. Tanácsadó és Szolgáltató Kft. – a legkedvezőbb ajánlatot utóbbi cég adta. A bérleti szerződés 2021. január elsejével lép életbe.

A nyertes ajánlatot tévő cég a játszóház üzemeltetése mellett különböző családi rendezvények, gyerekzsúrok, kisebb közösségi rendezvények és szórakoztató programok megtartására is lehetőséget teremt majd. Emellett az önkormányzat által meghatározott időpontokban – legfeljebb évi tíz alkalommal – a helyiséget ingyenesen rendelkezésre bocsátja városi programokra, illetve évente öt gyermek közösségi rendezvényt is megszerveznek majd.

Az önkormányzat honlapján elérhető projektinformációk szerint a rokkant-telepi egykori Építők-pálya területén felépült játszóház közel 300 négyzetméteres nagycsarnokában kapott helyet egy tematikus játéktér, amely elsősorban a 3 és 12 év közötti korosztály igényeit szolgálja ki. Egy kisebb területen a fiatalabb korosztály számára is elhelyeztek játékokat, míg a csatlakozó épületrészben büfé, információs tér, öltöző és irodák találhatóak. Az épület előtt parkoló épült, illetve egy olyan kültéri játszótér is, melyet a játszóház szolgáltatásait igénybe vevők használhatnak.

A P. B. A. Kft. havi nettó 97 800 forintot fizet a játszóház bérléséért, ugyanakkor a cég az önkormányzattól havi 1 millió 250 ezer forint hozzájárulásra jogosult a feladatok ellátásához. Az önkormányzat mindemellett vállalta azt is, hogy április végéig összesen 18 millió forint értékben valósít meg eszköz-, berendezés-, bútor- és játékbeszerzést, illetve infrastrukturális beruházást az épületen.

 

“Botrányos játszóház bérleti szerződés”

A döntésre reagálva a fenti címmel juttatta el közleményét a 3100.hu-hoz a Fidesz-KDNP pártszövetség salgótarjáni frakciója. Ebben emlékeztetnek arra, hogy a játszóház felépítésére 280 millió forint pályázati támogatás mellett 68 millió forint saját forrást és hitelt költött az önkormányzat.

A közlemény szerint a korábbi üzemeltetési pályázatok nem voltak sikeresek, “úgy látszott, hogy az adott feltételek mellett senki nem lát fantáziát Salgótarjánban egy játszóház üzemeltetésében”. Az újabb pályáztatás során megváltoztak a bérbevételi lehetőségek, felvetve az önkormányzati támogatás lehetőségét; az átgondolatlan pályázat által a bérlő pedig “egy zseniális öt éves bérleti szerződést vert át a polgármesteren, egy olyat, amiben szinte semmi üzleti kockázat nincs” – emeli ki a Fidesz-KDNP frakció.

Fekete Zsolt polgármester döntésének értelmében a bérlő nettó 97 800 forint bérleti díjat fizet, a város pedig az üzemeltetéshez havonta ad 1 millió 250 ezer forint támogatást. Ez az öt év alatt 75 millió forint. Emellett a polgármester vállalja, hogy pár hónapon belül elkölt még a játszóházra 18 millió forintot eszközökre és infrastrukturális fejlesztésre. Ez egyszerűen felfoghatatlan – fogalmaz a közlemény.

A Fidesz-KDNP frakció véleménye szerint ezekkel a feltételekkel bármely önkormányzati cég elüzemeltethetné a játszóházat; a döntés továbbá a felelőtlen gazdálkodás, az átgondolatlanság és a koncepciónélküliség iskolapéldája. A kormánypártok helyi frakciója szerint ebből “látható, hogy mit jelent a baloldali vezetés számára az önfenntartó város, az önfenntartó projektek és az is, hogy mikre megy majd el a kormányzat által adott 400 millió forintos rendkívüli támogatás“.

 

3100.hu archív fotó: Felépült a játszóház az egykori Építők-pálya helyén, a Rokkant-telepen