Négyszáz millió forint kormánytámogatás érkezett Salgótarján karácsonyfája alá

A Magyar Közlönyben december 24-én megjelent kormányhatározat értelmében Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak támogatására 400 millió forint rendkívüli támogatást biztosít a kormány az idei költségvetés terhére. Az összeg városüzemeltetési és fejlesztési feladatok támogatására érkezik.

A kormány egy több települést érintő intézkedéscsomagban határozott többek között a költségvetés gazdaságvédelmi programok előirányzatából és a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékából történő egyszeri átcsoportosításokról. Ennek részeként érkezik 400 millió forint Salgótarján önkormányzatához. Becsó Károly, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán röviden úgy kommentálta a támogatást, hogy az egy

karácsonyi ajándék a város lakóinak az együttműködés jegyében.

Fenyvesi Gábor, a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció szóvivője közösségi oldalán megfogalmazta: reméli, hogy a támogatás a város hasznára válik, az nem ellenállásra és kormányellenes megmozdulásokra megy el, hanem gazdaságfejlesztésre, a helyi munkáltatók támogatására vagy a helyi közszolgáltatások – így például a tömegközlekedés – színvonalának emelésére.

 

Hogyan is áll(hat) a város büdzséje?

Arra, hogy Salgótarján költségvetésére pontosan milyen hatással volt a koronavírus-járvány, jövőre fogunk egzakt választ kapni, amikor tavasszal nyilvános lesz az idei pénzügyi beszámoló. Ugyanakkor a jelenlegi információk alapján 2020-ra vonatkozóan (így már) akár még meglepő is lehet az egyenleg.

A költségvetés az aktuális intézkedéseknek megfelelően, lényegében minden hónapban módosul. A tavaszi járványhelyzetben nem ülésezett a közgyűlés, az ezt követő első, júliusi alkalomra beterjesztett módosításból már kirajzolódtak a nem várt időszak hatásai. Ugyanakkor az akkori módosítás egyben markáns is volt, de pozitív értelemben. A helyi önkormányzati feladatokra érkező költségvetési támogatás ekkor éppen több mint 200 millió forinttal emelkedett.

A mindezekről szóló közgyűlési vitában a városvezetés és a hivatal közgazdasági szakemberei azt hangsúlyozták, hogy bár a költségvetési változások pozitívnak látszanak, érdemeleges hatásai viszont nincsenek a városi büdzsére. Ennek oka, hogy a plusz pénzekkel a kormány csak olyan feladatokra juttatott több forrást, melyekre idén többet kell költeni is, mint tavaly, például bérekre.

A költségvetésről szóló rendelet módosítására irányuló előterjesztésből akkor az is kiderült, hogy a helyi adóbevételekből 2 milliárd 348 millió forintra számított eredetileg az önkormányzat, ezt már július elején 369 millió forinttal csökkentették. Ebből 80-85 millió forintot jelent az a kormányzati döntés, aminek eredményeképpen az idei évben a gépjárműadó teljes egészében az államkasszát illeti. Ez a helyi közhatalmi bevételek nagyjából öt százaléka, erről alábbi cikkünk második
felében írtunk.

Alig néhány utas tudja, hogy ismét változott a salgótarjáni buszmenetrend

Összesen 28 járat került vissza a menetrendbe, de erről sem az önkormányzat, sem a szolgáltatást ellátó Volánbusz nem adott hivatalos tájékoztatást hétfő délutánig, valamint a buszmegállókban sem volt kifüggesztve az aktuális helyzet.

A legfrissebb információkat a költségvetés háromnegyedéves értékelése biztosítja. Bár kirajzolódott a dokumentumból, hogy a város pénzügyi helyzete lehetne sokkal jobb is, a működési kiadások értékelésénél egyenesen az olvasható, hogy

a kialakult helyzet kedvezőnek értékelhető, hiszen az előirányzatok fel nem használt maradványa várhatóan elégséges lesz a negyedik negyedév költségeinek finanszírozására.

A működési kiadások finanszírozásában meghatározó helyi adóbevételek szeptember végéig 1 milliárd 440 millió forint összértékben érkeztek be az önkormányzathoz elsősorban a helyi iparűzési adóból és az építményadóból. Előbbi mértéke csökkent, utóbbié azonban még emelkedett is a tavalyi év hasonló időszaki mutatójához képest. A járvány hatása tehát érződik, de “csak” 65 millió forinttal volt kevesebb a befizetett összeg, mint 2019 szeptember végén. Fontos hangsúlyozni, hogy a helyi iparűzési adóbevételek koronavírus-járvány következtében várt általános csökkenése majd jövőre fog megmutatkozni. Az idei, első kilenc havi csökkenés egyelőre annak köszönhető, hogy több bevallási határidőt is módosított a kormány, nem meglepő tehát, hogy amíg tavaly a később esedékes, halasztott vagy hátralékos tételek összege 372 millió forint volt, most ez 521 millió forint.

 

Az aktuális költségvetési helyzet biztosan jelentősen javult, de lehet, hogy még csak most jön majd a neheze

Az októberben érkezett közel 83 millió forint rendkívüli támogatás, mely a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok megsegítésére hivatott, tovább javította a városi büdzsét. A mostani 400 millió forint kormánytámogatás viszont markáns tétel a salgótarjáni önkormányzat költségvetésében. A két összeg együtt a város eredetileg tervezett működési bevételeit közel 10 százalékkal emeli meg.

Hogy a plusz források mennyiben fedezik a helyi védekezésre fordított idei, nem várt kiadásokat és elvonásokat, várhatóan csak a jövő év tavaszán a közgyűlés elé kerülő költségvetési beszámolóból fog kiderülni. Ezen kiadások szummáját Huszár Máté alpolgármester sem határozta meg pontosan a Salgótarjáni Városi Televízió Napirenden című műsorában november végén. Akkor az alpolgármester a csökkenő bevételek oldalán például a gépjárműadó elvonását, az ingyenes parkolás elrendelését és az elmaradó rendezvények miatti kiesést említette. Kiadási oldalon a maszkok és védőfelszerelések vásárlását, a fertőtlenítéseket és a védekezéshez kapcsolódó további, év elején nem várt költségeket sorolta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyi iparűzési adó tekintetében a 2021-es év hoz majd bizonytalanságot, egyes szakemberek szerint 20-25 százalékos bevételkiesés is lehet az önkormányzatoknál.

Azóta – december közepén – Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítésének részleteit. Ennek egyik elemeként határozott úgy a kormány, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. Ezzel párhuzamosan a 25 ezer lakosnál kisebb települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.

Salgótarján utóbbiak közé tartozik, Fekete Zsolt – több más baloldali városvezetővel közösen – jelezte is, hogy az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedésként értékelik a helyi adóbevételek csökkenését eredményező rendelkezést. Annak részletei, hogy a nagyobb települések milyen formában és mértékben kapnak majd pénzügyi segítséget jövőre, egyelőre nem ismertek.

 

3100.hu Fotó: Salgótarján városközpontja (3100.hu Fotó: Komka Péter)