Fenyvesi Gábor: Salgótarjánnak nem érdeke a szegregátumok megtartása

A Salgó úti kolóniák felújításának kérdésében tartott sajtóbeszélgetést a Polgári Szalonban Fenyvesi Gábor, az Élhető Városért Egyesület elnöke.

Alapvetésként megfogalmazta: Salgótarjánnak nem lehet érdeke a szegregátumok megtartása.

A városban összesen 11 szegregátum található, de ezt nem lehet úgy értékelnünk, hogy ez egy állandósult, fenntartani kívánt dolog – tette hozzá. A volt alpolgármester megfogalmazta: a jelenlegi városvezetésnek nincs ciklusprogramja, város- vagy gazdaságfejlesztési programja, a probléma alapját ez jelenti.

Az általunk 2006-ban megalkotott program az élhetőséggel kapcsolatban két nagy pillért fogalmazott meg: az egyik a városrehabilitáció, a másik pedig a humánerőforrás “újratermelése”. Előbbiben mi olyat soha nem fogalmaztunk meg – és ezt szeretném javasolni a mostani városvezetésnek is -, hogy kolóniaépületeket, komfort nélküli épületeket, szegregátumokat “pofozgassunk helyre”. Mi a városrehabilitációra lehívható forrásokra úgy tekintettünk, mint terület-előkészítésre szolgáló forrásokra, új, komplex városrendezési elvek szerint. A Salgó úton most felújítás alatt álló öt kolóniaépület közül három már évekkel ezelőtt bontásra volt kijelölve. De nem csak ezen épületeknek kellett volna erre a sorsra jutni, hanem az evangélikus foglalkoztatótól a Kohász Művelődési Házig akár mindegyiknek. Az itt élőknek új lehetőséget kellett volna felkínálni, a felszabaduló területet pedig feltáróút építése és a közművek helyretétele után felparcellázva ki lehetett volna ajánlani – akár ingyen – betelepülő értelmiségieknek, sorházépítésre vállalkozóknak. Szimbiózisban a kolduspaloták felújításával így egy egészen új arculatot kaphatott volna a Salgó út eleje – mondta Fenyvesi Gábor.

Az Élhető Városért Egyesület elnöke a koncepciózus problémákon felül a beruházás pénzügyi részéről is beszélt. Mint összegezte: 266,5 millió forintot költ el a városvezetés öt kolóniaépület felújítására és egy közösségi tér létrehozására (a meglévő Kohász Művelődési Központ mellett). Az öt házban összesen 17 komfortos önkormányzati bérlakás lesz igénybe vehető. “Ha van az önkormányzatnak 17 olyan bérlője, aki fizet is, rendezett státuszúak, akkor ennek a 17 személynek vagy családnak adni kellett volna egyszobás (vagy másfél szobás) bérlakásokat a városban” – mondta Fenyvesi Gábor.

Hozzátette: ha minimális felújítással, tisztasági festéssel együtt, viszonylag drágán, átlag ötmillió forinttal számolunk lakásonként, akkor ez egy 85 millió forintos tétel. Aláhúzta: ez áll szemben a 266,5 millió forinttal, ennek tükrében pedig a beruházás teljesen értelmezhetetlen. Kitért arra is, mindez még inkább karakteres kérdéssé válik annak tükrében, hogy még most is sokkal több önkormányzati bérlakás van Salgótarjánban, mint amennyire szükség, pontosabban fizetőképes kereslet lenne.

A 3100.hu kérdésére, miszerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program lehetőséget biztosított volna-e más típusú beruházás elvégzésére a Salgó úti szegregátummal kapcsolatban, Fenyvesi Gábor igennel válaszolt. Kifejtette: az operatív program ezen területén szociális városrehabilitáció a cél. Az, hogy ezt egy önkormányzat milyen tartalommal tölti meg, bizonyos keretek között saját hatáskörben volt kialakítható.

 

3100.hu Fotó: Megkezdődött a Salgó úti kolóniaépületek felújítása