Megkezdődött öt Salgó úti kolóniaépület felújítása

Salgótarján önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a megyeszékhely számára elkülönített 9,2 milliárd forintos keret terhére indította el a felújítási programot. 266,5 millió forintot fordítanak a beruházásra.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata közölte: a projekt keretében a Salgó út 32. és 40. szám közötti ingatlanok felújítása történik meg. A fejlesztéssel érintett épületekben összesen 17 darab bérlakást és egy közösségi házat alakítanak ki.

A felújítás során megtörténik az épületek víz- és hőszigetelése, a tetőszerkezet és tetőfedés cseréje, korszerű nyílászárókat építenek be, felújítják a teljes elektromos és vízvezeték hálózatot. A fejlesztés eredménye lesz az is, hogy az összes ingatlant rákötik a városi közműhálózatokra. Kialakítanak fürdőszobákat és főző helyiségeket. Egy ingatlan teljes mértékben akadálymentes lesz. Rendezik az körüli környezetet is: elbontják a melléképületeket, betemetik a pincéket és járatokat, megerősítik a támfalat is.

Az ingatlanok mellett létrejön egy közösségi ház, melyben közösségi teret, főzőkonyhát, illemhelyet és zuhanyozót, mosókonyhát és irodahelyiséget is kialakítanak. A közösségi ház mellé parkoló és kerítéssel körülhatárolt játszótér kerül, a projekt része a játszótéri eszközök beszerzése és telepítése is.

Az érintett ingatlanok nagyobb része korábban is üres volt, kisebb részükben jelenleg is élnek. A beruházást úgy tervezték, hogy elsőként az üres ingatlanok felújítása történik meg. Miután ezzel elkészültek, ide átköltöznek a további épületek lakói és megkezdik azok felújítását is. A munkálatok előreláthatólag az őszi hónapokig tartanak majd.

Salgótarján Megyei Jogú Város területén 11 szegregátum található. Ennek a projekt elsődleges célja a Salgó úti szegregátumban élő lakosság életminőségének javítása. A szegregátum társadalmi és fizikai szempontból egyaránt megújításra szorul. Az integrált szemléletű, a problémákat komplexen kezelő program az épületek (részleges) modernizálását, olcsóbb lakásfenntartási költségeket, szebb lakókörnyezetet, a városszerkezeti problémák oldását tűzte ki célul.

 

3100.hu Fotók: Megkezdődött a Salgó úti kolóniaépületek felújítása