Így voksolt a hármas számú választókerület lakossága

3100.hu Fotó: Voksolók távoznak a zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban található szavazókörből 2020. szeptember 6-án

Mint arról már beszámoltunk: a függetlenként induló Turcsány Lászlót választották önkormányzati képviselőjükké a 3. számú salgótarjáni választókerületben élők vasárnap. A Nemzeti Választási Iroda honlapján hétfőn délelőtt megjelent részletes adatok szerint – a 2019 őszi, “rendes” önkormányzati választással megegyezően – öt szavazókörben Turcsány László, kettőben a kormányellenzéki összefogás jelöltje, Kovács Andrea kapta a legtöbb voksot.

A választás napján a szavazókörökből távozókat kérdeztük. Arról nem érdeklődtünk, hogy kire adták le szavazatukat; arról viszont igen, hogy befolyásolta-e döntésüket az időközi választás kiírásának eredendő oka. A válaszokból összességében az derült ki, hogy Turcsány László lemondáshoz vezető cselekedete a megkérdezetteknél nem határozta meg a voksolás végkimenetelét, érdemben nem változtatott preferenciájukon. Ezt most már a részletes adatok is visszaigazolják.

Mint az a hasonló, csupán egy-egy választókerületet érintő időközi választásokkor általában lenni szokott: kevesebben járultak az urnákhoz, mint egy “menetrend szerinti” választás alkalmával. 2010-ben 35,85 százalékos, 2014-ben 39,52 százalékos, tavaly pedig 44,84 százalékos volt a részvétel. Most vasárnap a választásra jogosult 2714 városlakó 27,63 százaléka (750 fő) jelent meg a szavazókörökben. Arányaiban véve legkevesebben a Művésztelepen, Jónásch-telepen és az egykori acélgyárhoz közel eső utcaszakaszokon élők mentek el voksolni (15,84 százalék), míg a legmagasabb részvétellel a salgóbányaiak jelentek meg (35,87 százalék).

Turcsány László a salgóbányai, somoskői, rónabányai, rónafalui és Jónásch-telepi szavazókörökben nyert. Kovács Andrea a két zagyvarónai szavazókörben előzte meg a végül a városrészek képviselőjévé megválasztott ellenfelét.

Érdekesség, hogy az érintett választókerület jó eséllyel pályázhatna az ország “egy körzeten belüli legnagyobb távolság” képzeletbeli kategória élmezőnybeli helyezéseinek egyikére. A megyeszékhelyhez hasonló méretű városok között legalábbis biztosan. A salgótarjáni választókerületek közül legutóbb az 1. és a 3. számúakat érintette változás a 2016-os időközi polgármester-választást követően, a 2018 tavaszi népszavazás előtt. A korábban az 1. számú, meghatározó részben Beszterce-lakótelepi választókerülethez tartozó somoskői és salgóbányai területek átkerültek a 3. számúba; többek között Jónásch-telep, Zagyvaróna vagy Rónabánya mellé. Ha a Medves-fennsíkon csak engedély birtokában való áthajtástól életszerű módon eltekintünk, akkor a választókerület két “végpontja” – Szilváskő-puszta és a salgóbányai Vár út teteje – között 23,1 kilométer a közúti távolság.

Turcsány László Salgóbányán nyert a leginkább magabiztosan: itt a voksok közel négyötödét szerezte meg. Bár Kovács Andrea az általa elvitt két zagyvarónai szavazókörben csak a voksok éppen több mint felét tudhatta magáénak, mivel ezek voltak a legnagyobb lélekszámú településrészek, ez kiegyenlítette például ellenfele salgóbányai “előnyét”.

A függetlenként induló Hegedűs Gábor a Jónásch-telepi szavazókörben közelítette meg a voksolás két fő esélyesét, Kovács Andreától itt alig maradt el a harmadik helyen. Bár Bangó Krisztián összesen csak 14 voksot kapott, a Munkáspárt jelöltje Rónabánya szavazóinak bizalmát élvezi leginkább: itt heten is rá szavaztak Turcsány László 13, Kovács Andrea 8 és Hegedűs Gábor 3 szavazata mellett.

A 2019-es önkormányzati választás számaihoz viszonyítva az is látszik, hogy az új jelöltként belépő és több mint 10 százaléknyi voksot kapó Hegedűs Gábor egyforma százalékban nyert meg szavazókat az előzetesen is a két legesélyesebbnek látszó jelölttől.

 

3100.hu Fotó: Szavazók távoznak a zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban található szavazókörből 2020. szeptember 6-án