Újra Turcsány László a hármas számú salgótarjáni választókerület képviselője

3100.hu Fotó: Voksoló a zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban található 14-es számú szavazókörben, 2020. szeptember 6-án

A függetlenként induló Turcsány Lászlót választották önkormányzati képviselőjükké a 3. számú salgótarjáni választókerületben élők. A Salgótarjáni Helyi Választási Bizottság vasárnap esti, eredménymegállapító jegyzőkönyve szerint a voksok 47,93 százalékát gyűjtötte be.

A zagyvarónai központú, Pintértelepet, a Művésztelep környékét, a Jónásch-telepet és az egykori acélgyárhoz közel eső utcaszakaszokat, Rónafalut, Rónabányát, Eresztvényt, Somoskőt és Salgóbányát is magába foglaló 3-as számú választókerületben a választást éppen Turcsány László lemondása miatt kellett kiírni. A képviselő azért mondott le, majd lépett ki a Fideszből, mert januárban “helytelenül cselekedett egy tragikus baleset kapcsán”. Miután a választókerületben 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben bizalmat szavaztak neki a lakosok; a legfőbb kérdés az volt, hogy az ügy morális, negatív megítélése lesz-e az erősebb, vagy a munkájával kapcsolatos elégedettség.

Erre a frissen (immáron negyedszer) megválasztott képviselő is kitért vasárnap esti közleményében, úgy fogalmazott: meghatottan vette tudomásul azt a lojalitást amit a rá szavazók tanúsítottak. Két ellenfele, Kovács Andrea (Salgótarján, Szeretem! Egyesület, Demokratikus Koalíció, Jobbik, Lehet Más a Politika, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, Tarjáni Városlakó Egyesület) és Hegedűs Gábor (független) felé megfogalmazta: mindannyian sok munkát fektettek a választókerület szebbítése és jobbítása érdekében a köz javára és a fejlődés irányába tett javaslataikkal.

Remélem, hogy mindkettőjük nevében mondhatom, hogy hiszek a velük való közös együttműködésben – fogalmazta meg Turcsány László.

3100.hu Fotó: Voksolók távoznak a zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban található szavazókörből 2020. szeptember 6-án
3100.hu Fotó: Szavazók távoznak a zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban található szavazókörből 2020. szeptember 6-án

A Salgótarjáni Helyi Választási Bizottság vasárnap esti, eredménymegállapító jegyzőkönyve szerint 2714 választásra jogosult közül 750-en keresték fel a szavazóköröket, három voks érvénytelen volt. Turcsány László 358 (47,93%), Kovács Andrea 295 (39,49%), Hegedűs Gábor 80 (10,71); míg a Munkáspárt jelöltje, Bangó Krisztián 14 szavazatot kapott (1,87%).

Így voksolt a hármas számú választókerület lakossága

Mint arról már beszámoltunk: a függetlenként induló Turcsány Lászlót választották önkormányzati képviselőjükké a 3. számú salgótarjáni választókerületben élők vasárnap. A Nemzeti Választási Iroda honlapján hétfőn délelőtt megjelent részletes adatok szerint – a 2019 őszi, “rendes” önkormányzati választással megegyezően – öt szavazókörben Turcsány László, kettőben a kormányellenzéki összefogás jelöltje, Kovács Andrea kapta a legtöbb voksot.

A részvétel alacsony volt, ami általánosan jellemző az ilyen, választókerületi időközi voksolásokra. A megjelentek aránya 27,63 százalék volt, szemben a 2019-es “menetrend szerinti” szavazás 44,84 százalékával.

Az már a mai nap előtt is biztos volt, hogy a választás eredménye a salgótarjáni közgyűlés általános erőviszonyaira nem lesz hatással. A testület tíz tagját adja a kormányellenzéki összefogás, a Fidesz-KDNP frakciója négy tagot számlál, míg Turcsány László függetlenként folytatja a munkát a közgyűlésben.

 

Kiemelt fotó: Voksoló a zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban található 14-es számú szavazókörben, 2020. szeptember 6-án