Így szavaztak a salgótarjániak

(MTI Fotó: Komka Péter)

A 2019. október 13-án megtartott önkormányzati választásokon Salgótarján lakossága – 46,45 százalékos részvétel mellett – 54,25 százalékos aránnyal Fekete Zsoltot (Salgótarján, Szeretem! Egyesület, Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum Mozgalom, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület; a továbbiakban SSzE) választotta polgármesterré. Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) a szavazatok 42,86 százalékát, Egyedi Norbert (Mi Hazánk Mozgalom) a voksok 1,97 százalékát, Nagy Attila (Munkáspárt) a szavazatok 0,92 százalékát szerezte meg.

A részvételi hajlandóság tekintetében a mostani a harmadik legnagyobb érdeklődéssel kísért önkormányzati választás volt a városban. A szavazásra jogosultak legnagyobb arányban (49,24%) a Fekete Zsolt győzelmével zárult, 2016-os időközi polgármester-választáson jelentek meg; a második legnagyobb érdeklődés pedig (48,72%) a 2006-os önkormányzati választást kísérte, amikor Székyné Sztrémi Melinda lett a városvezető. Érdekesség, hogy számszerűen ez utóbbi választáson jelentek meg a szavazókörökben a legtöbben a nógrádi megyeszékhelyen: akkor 16 240 választó voksolt.

A városban a vasárnapi voksoláson 29 205 választásra jogosult szerepelt a névjegyzékben, közülük 13 566 szavazó jelent meg a választókörökben. A 2016-os időközi választáson még 30 910, a 2014-es voksolás során 31 365, 2010-ben 32 328, 2006-ban pedig még 33 336 választópolgár szerepelt a salgótarjáni névjegyzékben.

A polgármesterré választott Fekete Zsolt a tíz salgótarjáni választókerület közül kilencben nyert, egy esetben “döntetlen” lett az eredmény Szabó Csabával szemben. A 40 salgótarjáni szavazókör közül 31-ben Fekete Zsoltra szavaztak a legtöbben, kilenc esetben pedig Szabó Csabára. A legnagyobb arányú (64 százalék feletti) egyéni választókerületi győzelem Molnár Károlyé (SSzE), ellenfelét a legkisebb különbséggel – egy szavazattal – legyőzve Harmos László (SSzE) ülhet be a közgyűlésbe. Utóbbi esetben nem lenne meglepetés, ha újraszámolást kérnének Fidesz-KDNP helyi szervezetei, miután a szoros eredmény mellett a város választókerületei közül itt volt a második legmagasabb (3,63%) az érvénytelen voksok aránya. Számszerűsítve ez itt 40 érvénytelen szavazatot jelent.

3100.hu Fotó: Szavazók a salgótarjáni Gagarin Általános Iskolában kialakított szavazókörben
3100.hu Fotó: Szavazók a salgótarjáni Gagarin Általános Iskolában kialakított szavazókörben

 

Választókerületről választókerületre

A 1-es számú egyéni választókerületben, a Beszterce-lakótelepen nagyot nyert Molnár Károly (SSzE, 64,56%) Nagyné Maruzs Ildikóval (Fidesz-KDNP, 33,07%) szemben. Molnár Károly mind a négy szavazókörben a legtöbb voksot begyűjtve lett a városrész közgyűlési képviselője. A 2-es számú szavazókörben kis híján 70 százalékos eredményt ért el. Összesen 1648 voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 1064 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek közül mind a négy itteni szavazókörben Fekete Zsolt kapta a legtöbb voksot, a választókerületben 62,61 százalékos eredményt ért el. A legmagasabb támogatottságot itt tudhatja maga mögött.

A Kemerovó központú 2-es számú egyéni választókerületben Pataki Csaba (SSzE, 51,53%) nyert Barna Bencével (Fidesz-KDNP, 43,76%) szemben. A négy szavazókörből hármat Pataki Csaba, egyet Barna Bence nyert meg. Összesen 1467 voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 756 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek közül mind a négy itteni szavazókörben Fekete Zsolt kapta a legtöbb voksot, a választókerületben 51,79 százalékos eredményt ért el.

A Pintértelepet, Zagyvarónát, Rónabányát, Rónafalut, Salgóbányát és Somoskőt is magába foglaló 3-as számú választókerületet Turcsány László (Fidesz-KDNP, 51,74%) nyerte Kovács Andrea (SSzE, 42,34%) előtt. (Salgóbánya és Somoskő a mögöttünk hagyott önkormányzati ciklusban került át ebbe a szavazókerületbe, az 1-es számúból.) A hét itteni szavazókörből ötöt Turcsány László nyert, kettőt – Zagyvarónán – Kovács Andrea. Összesen 1181 voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 611 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek közül kettő itteni szavazókörben – ugyanazokban, mint Kovács Andrea – Fekete Zsolt kapta a legtöbb voksot, míg öt esetben Szabó Csaba. A két “legerősebb” polgármesterjelöltre pontosan ugyanannyi voks érkezett. Szabó Csaba a legmagasabb támogatottságot itt tudhatja maga mögött.

A nyugati városrész összefoglalónévvel illethető 4-es számú egyéni választókerületben a Kemerovóhoz egészen hasonló eredmények születtek: Gyurkó József (SSzE, 51,42%) nyert Gyurkóné Kovács Krisztinával (Fidesz-KDNP, 43,19%) szemben. Összesen 1519 voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 781 lett a győztesé. Mindhárom itteni szavazókörben Gyurkó Józsefre érkezett a legtöbb szavazat, ahogyan a polgármesterjelöltek közül is Fekete Zsolt volt a befutó mindhárom esetben. A Kemerovóval szemben markánsabb eltérés ugyanakkor Fekete Zsolt itteni, 56,07 százalékos választókerületi szintű eredménye.

A belvárosi, 5-ös számú egyéni választókerületben Huszár Máté (SSzE, 60,22%) négyből négy szavazókörben begyűjtve a legtöbb voksot, magabiztosan nyert Fenyvesi Gáborral (Fidesz-KDNP, 60,22%) szemben. Összesen 1473 érvényes voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 887 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek közül mind a négy itteni szavazókörben Fekete Zsolt kapta a legtöbb voksot, a választókerületben 57,8 százalékos eredményt ért el. A második legmagasabb támogatottságot itt tudhatja maga mögött.

3100.hu archív fotó: Szavazók a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kialakított szavazókörben egy korábbi választás alkalmával

A Rokkantot és a Vásárteret is magába foglaló 6-os számú választókerületben Dániel Zoltán (SSzE, 55,91%) mind a négy szavazókörben a legtöbb voksot begyűjtve, magabiztosan nyert Gabora Jánossal (Fidesz-KDNP, 39,22%) szemben. Összesen 1252 érvényes voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 700 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek közül mind a négy itteni szavazókörben Fekete Zsolt kapta a legtöbb voksot, a választókerületben 55,7 százalékos eredményt ért el. A harmadik legmagasabb támogatottságot itt tudhatja maga mögött.

A Forgách-telepet, Somlyóbányát, továbbá a Rákóczi út környékének egy részét is magába foglaló 7-es választókerületben egyetlen voks döntött Harmos László (SSzE, 47,12%) javára Kubovje Tiborral (Fidesz-KDNP, 47,03%) szemben. Itt nem kizárt, hogy újraszámolást kérnek a Fidesz-KDNP helyi szervezetei, ennek valószínűségét “növeli”, hogy a város választókerületei közül itt volt a második legmagasabb (3,63%) az érvénytelen voksok aránya. Harmos László Somlyóbánya és a Forgách-telep “felső részének” szavazókörében nyert, Kubovje Tibor pedig a Forgách Antal és a Rákóczi utak környékének, illetve Zagyvapálfalva “falu” városközponthoz közelebb eső részének szavazóköreiben. Összesen 1059 érvényes voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 499 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek közül az említett szavazókörök közül az első kettőben Fekete Zsolt, a harmadikban Szabó Csaba kapott több voksot. Fekete Zsolt a szavazatok 50,23 százalékát hozta el ebből a választókerületből. Szabó Csaba itt 46,37 százalékot ért el, számára ez a harmadik legmagasabb támogatottság a városon belül.

Tömören meghatározva Baglyasalján és Károlyin, a 8-as számú egyéni választókerületben alakult ki a második legszorosabb eredmény. Homoga László (SSzE, 48,72%) és Korponai Tamás (45,75%) egyaránt kettő-kettő szavazókört nyert meg: előbbi a Karancs és a Bajcsy-Zsilinszky utak, illetve Károlyi; utóbbi Baglyasalja szavazóköreit. Összesen 1209 érvényes voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 589 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek képviselőjelöltjeikkel közösen osztoztak az említett szavazókörök megnyerésén, Fekete Zsolt 48,82 százalékos, Szabó Csaba 47,43 százalékos eredményt ért el, utóbbi számára ez volt a második legmagasabb támogatottság a városon belül.

A jellemzően bányagépgyár-környéki és a Gorkij-telep egy részét érintő 9-es számú választókerületben négyből négy szavazókört megnyerve Dudás Nándor (SSzE, 52,06%) lett a városrész önkormányzati képviselője Majláth Viktória (Fidesz-KDNP, 41,26%) előtt. Összesen 1093 érvényes voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 569 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek közül mind a négy itteni szavazókörben Fekete Zsolt kapta a legtöbb voksot, a választókerületben 55,53 százalékos eredményt ért el.

A Sugár, Nagymező, Budapesti és Szécsényi utak környékét, továbbá a Gorkij-telep “felső” részét és Kotyházapusztát is magába foglaló 10-es számú választókerületben Tolnai Sándor (Fidesz-KDNP, 49,23%) lett a közgyűlési képviselő Bíró Ferenc (SSzE, 45,76%) előtt. Érdekesség, hogy Bíró Ferenc a háromból két szavazókört nyert meg, de sokkal kisebb mértékben, mint amennyire a Nagymező és Sugár utak környékén Tolnai Sándort támogatták. Összesen 1239 érvényes voks érkezett a képviselőjelöltekre, ebből 610 lett a győztesé. A polgármesterjelöltek képviselőjelöltjeikkel közösen osztoztak az említett szavazókörök megnyerésén, Fekete Zsolt a választókerületben 51,24 százalékos eredményt ért el.

A szavazatszámláló bizottság tagjai urnát bontanak a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban egy korábbi választás alkalmával (Archív fotó: MTI/Komka Péter)
A szavazatszámláló bizottság tagjai urnát bontanak a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban egy korábbi választás alkalmával (Archív fotó: MTI/Komka Péter)

 

Mi Hazánk, Munkáspárt, független jelölt

Egyedi Norbert, a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje a 9-es számúban érte el a legjobb választókerületi eredményt (2,7%), míg Nagy Attilára, a Munkáspárt polgármesterjelöltjére a 8-as választókerületben voksoltak a legnagyobb arányban (1,55%). A Mi Hazánk Mozgalom egyéni választókerületi jelöltjei közül Ivády István (4,57%) szerepelt a legjobban, ugyancsak a 9-es számú választókerületben; míg a Munkáspárt legeredményesebb egyéni képviselőjelöltje Nagy Attila (2,32%) volt a Kemerovón. Salgótarján egyetlen választókerületében, a 3-as számúban indult független jelölt is: Tóthmihály Zoltán a voksok 2,79 százalékát kapta.

 

Kompenzációs lista

Salgótarjánban továbbra is 15 tagú a közgyűlés. A fentiekből is kiderül: a város lakossága egy polgármestert és tíz önkormányzati képviselőt személyében választott meg, a további négy helyet a kompenzációs listákról töltik fel. Salgótarjánban négy kompenzációs listát állítottak a pártok, erről itt írtunk részletesen.

A kompenzációs lista sorrendje szerint a közgyűlés tagja a Salgótarján, Szeretem! Egyesület, Demokratikus Koalíció, Jobbik, Lehet Más a Politika, Momentum Mozgalom, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért és a Tarjáni Városlakó Egyesület színeiben: Czene Gyula. Kompenzációs lista sorrendje szerint a közgyűlés tagja a Fidesz-KDNP színeiben: Szabó Csaba, Fenyvesi Gábor és Gyurkóné Kovács Krisztina.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)