Négy kompenzációs listát állítottak a pártok Salgótarjánban

(MTI Fotó: Komka Péter)

Közös kompenzációs listát állított a Fidesz és a KDNP, illetve a Salgótarján, Szeretem Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum Mozgalom, az MSZP, a Párbeszéd és a Tarjáni Városlakó Egyesület. Önálló kompenzációs listával bír a Magyar Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom.

Salgótarjánban továbbra is 15 tagú lesz a közgyűlés az október 13-ra kitűzött önkormányzati választásokat követően. A város lakossága egy polgármestert és tíz önkormányzati képviselőt személyében választ meg, a további négy helyet a kompenzációs listákról töltik fel.

A tízezernél nagyobb lélekszámú településeken, valamint a megyei jogú városokban és Budapest kerületeiben vegyes választási rendszer működik. A településeket választókerületekre osztják, ahol egyéni képviselőjelöltekre lehet szavazni, és az a jelölt lesz a győztes, aki a legtöbb szavazatot kapja. A “vesztesekre” leadott szavazatok azonban nem vesznek el abban az esetben, ha az adott jelöltet kiállító pártnak, vagy szervezetnek van kompenzációs listája. Kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított. A “vesztes” szavazatok felkerülnek a kompenzációs listára, ahonnan a jelöltek mandátumokat szerezhetnek a listára felkerülő szavazatok arányában.

Ahogyan az lenni szokott, a salgótarjáni kompenzációs listák élén a politikai erők polgármesterjelöltjei állnak. Mögöttük mind a négy esetben megtalálható több, egyéni választókerületekben induló jelölt neve is. Amennyiben ezek a jelöltek településrészük önkormányzati képviselőjévé válnak az október 13-i voksolás eredményeképpen, értelemszerűen a kompenzációs listáról nem jutnak be a közgyűlésbe “még egyszer”. A mandátum a sorban mögöttük következő első, választókerületből be nem jutott jelöltnek jut. Ritkán, de előfordulhat olyan helyzet is, hogy egy jelölt lemond az így szerzett mandátumáról, ekkor az a sorrendben következő személyt illeti meg és így tovább.

A jelenlegi salgótarjáni közgyűlésben kompenzációs listáról bekerülve végzi tevékenységét a Fidesz-KDNP frakcióban Dr. Bercsényi Lajos, illetve Korponai Tamás (aki Jakab Jácintot váltotta 2017 őszén); a Jobbik részéről Pataki Csaba; az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Tarjáni Városlakó Egyesület közös listájáról pedig Kovács Zsolt. A salgótarjáni közgyűlés így valójában jelenleg a 15 helyett csak 14 tagú, mivel Fekete Zsolt 2014 őszén, mint a 4-es számú választókerület megválasztott településrészi képviselője ülhetett be a testületbe, 2016 februárjában azonban polgármesterré választották őt a salgótarjániak.

 

A nyilvántartásba vett salgótarjáni kompenzációs listák és azon belül a jelöltek sorrendje

Fidesz-KDNP: Szabó Csaba, Turcsány László, Fenyvesi Gábor, Tolnai Sándor, Gyurkóné Kovács Krisztina, Nagyné Maruzs Ildikó, Korponai Tamás, Barna Bence, Gabora János Gyula, Kubovje Tibor, Majláth Viktória, Simon Gergő.

Magyar Munkáspárt: Nagy Attila, Felföldi István, Telek László, Antal Józsefné, Pócsa Sándor.

Mi Hazánk Mozgalom: Egyedi Norbert, Ondrésik László, Kokinda Petra Éva.

Salgótarján, Szeretem! Egyesület-Demokratikus Koalíció-Jobbik-LMP-Momentum Mozgalom-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület: Fekete Zsolt, Dániel Zoltán, Pataki Csaba, Huszár Máté, Molnár Károly, Czene Gyula, Fekete Tamás, Molnár István Tibor, Hannos Györgyné, Nyitrai György, Dudás Nándor, Lisztóczki Lászlóné.

 

Kiemelt archív fotó: Szavazók a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kijelölt szavazókörben (Fotó: MTI/Komka Péter)