Az ingázók sem léphetnek át a somoskőújfalui határon keddtől

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a koronavírus-járványhelyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány. Ennek egyik eleme értelmében 24 órás időkorlátozás vonatkozik majd az ingázó határátlépőkre keddtől kezdődően. A szlovák rendőrség hétfői tájékoztatása szerint a magyar-szlovák határon csak hat átkelőhely lesz nyitva kedden nulla órától, Somoskőújfalu nem szerepel a lajstromban.

Az intézkedés részleteit közlő vasárnapi kormányhatározat szerint mentesülnek a karanténszabályok alól azok, akik a határtól számított 30 kilométeres körzetben élnek és 24 órán beül hazatérnek, amennyiben a szomszédos országban a határtól számított 30 kilométeres távolságot nem lépik át. A határozat a határátlépés lehetséges helyével kapcsolatos technikai részleteket nem közölt, utóbbival kapcsolatban a szlovák rendőrség hétfői közleménye az első igazodási pont.

Eszerint Magyarország és Szlovákia között szeptember 1-től mindössze hat ponton lehet átlépni a határt. Somoskőújfalu nem szerepel a lajstromban, a legközelebbi nyitott határátkelőhelyek Parassapuszta és Bánréve lesznek kedden nulla órától.

Ez a helyzet a koronavírus-járvány tavaszi, első hullámának elején tapasztaltakkal megegyező. Akkor elsőként szintén ez, a salgótarjáni és füleki térségben élők számára igen kedvezőtlen helyzet állt elő, majd idővel Somoskőújfalunál, illetve Balassagyarmatnál is megnyílt a határ az ingázó munkavállalók előtt. Salgótarján tekintetében az iparban, illetve többek között az egészségügyben dolgozók, de diákok is ingáznak a határon túlról. Az érintettek keddtől irányonként több mint 100 kilométert kényszerültek kerülni Bánréve, illetve Parassapuszta felé.

 

Kovács Zoltán: a szigorítások célja az egészségvédelem és a biztonság

Az eddigiekhez hasonlóan a koronavírus miatt kedden életbe lépő szigorító intézkedéseknek is a magyar emberek egészségének és biztonságának védelme a célja – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Kovács Zoltán közölte: a kormányzatot az vezérli, hogy a koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai, illetve a nemzetközi tapasztalatok alapján a kellő időben hozza meg a szükséges intézkedéseket.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője hangsúlyozta: 67 határátkelőnél ellenőrzik a forgalmat kedden 0 órától. A feladatokat a honvédséggel és az Országos Mentőszolgálattal közösen látják el. Arra törekednek, hogy mindenki minél gyorsabban jusson át a határátkelőkön, illetve a gazdaság teljesítőképességének megőrzése érdekében továbbra is akadálymentes az áruk mozgása – tette hozzá.

A főszabály szerint csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére, ám számukra is kötelező a kéthetes karantén. A karantén alól két, öt napon belül, 48 órás különbséggel elvégzett negatív teszteredmény nyomán kapható felmentés. Az eddigi gyakorlathoz képest viszont változást jelent, hogy a külföldön elvégzett covid-tesztet nem fogadják el.

Közlése szerint a nem magyar állampolgárok, amennyiben be szeretnének lépni Magyarországra a police.hu weboldal használatával nyújthatnak be méltányossági kérelmet. Ezeket az a határrendészeti kirendeltség vagy rendőrkapitányság bírálja el, amelyhez az utazáshoz használni kívánt határátkelő tartozik. Arról is beszámolt, hogy a tranzitforgalom biztosítása érdekében nem magyar állampolgárok is átutazhatnak az országon, ám csak a számukra meghatározott tranzitútvonal használatával.

Ugyancsak mentesülnek a karanténszabályok alól azok, akik a határtól számított 30 kilométeres körzetben élnek, 24 órán beül hazatérnek, amennyiben a szomszédos országban a határtól számított 30 kilométeres távolságot nem lépik át – sorolta az ezredes.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hangsúlyozta, hogy a rendőrség csupán az ellenőrzést végzi, illetve a határátkelőhelyeken tájékoztatást nyújt a karanténszabályokról. A karantén alól viszont a járványügyi hatóság adhat felmentést a két negatív teszteredmény benyújtása után. Hozzáfűzte, hogy a védelmi intézkedések megszegése továbbra is szabálysértésnek minősül. Így például az is, ha valaki nem hajlandó orvosi vizsgálatnak alávetni magát a határellenőrzés során.

 

Kiemelt grafika: Nyitott átlépési pontok 2020. szeptember 1-én nulla órától a magyar-szlovák határon (Forrás: Szlovák Köztársaság Rendőrsége | Facebook)