Komplex ellenőrzésekkel küzdenek Nógrádban a növekvő számú balesetek ellen

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Nógrád megyében 16 százalékkal több közlekedési baleset történt az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez a megyék és a főváros körében a legnagyobb emelkedést jelenti. Tízezer bejegyzett gépjárműre 7,8 baleset jutott Nógrádban, ezzel is vezetjük a listát. Hasonlóan áll Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is.

A balesetek eloszlása hullámzó, hiszen márciusban, a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések miatt csökkent a forgalom az utakon, így ekkor közel harmadával kevesebb baleset történt, mint 2019 márciusában.

A vizsgált időszakban megyénkben összesen 65 baleset történt, ezekben 49-en könnyebben, 14-en súlyosan megsérültek, és sajnos volt két halálos áldozat is. Az esetek több mint felénél a túl nagy sebesség, tizedénél pedig az elsőbbségadás elmulasztása okozta a bajt.

Az incidensek 14 százalékánál alkoholos befolyásoltságot is kimutattak.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a balesetek megelőzésének érdekében az utóbbi hetekben, hónapokban fokozottan jelen vannak az utakon. Több összehangolt ellenőrzési akciót is végrehajtottak, júniusban például csaknem száz gyorshajtót fogtak el egyetlen nap alatt. Több ízben is együttműködtek más megyék munkatársaival: július végén például Pest és Heves megyei kollégákkal közösen tartottak ellenőrzést a 2-es, a 22-es, valamint a 23-as számú nógrádi főutakon. A kétnapos akció alatt 50 sofőrt ellenőriztek, közülük tizenketten közigazgatási, hatan pedig helyszíni bírságot kaptak; de volt olyan sofőr is, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, vele szemben eljárást kezdeményeztek.

Ezen kívül találkozhatunk hagyományos traffipaxos és jelöletlen autókból történő sebességméréssel, finn módszeres szondáztatással; sőt, a rend őrei immár drónokkal is vadásznak a szabálysértő autósokra.

 

Kiemelt fotó: Baleset a 21-es számú főúton Salgótarján határában 2020. június 23-án. Itt a sofőr sérült meg, akivel szemben az alkalmazott alkoholszondás ellenőrzés pozitív eredménnyel zárult. (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)