Tizenegy milliárd forintos dedikált pályázati keretet terveznek Salgótarjánnak a következő évekre

Megyei szinten 65 milliárd forintnyi célzott pályázati keret felhasználásának tervezése zajlik az előttünk a 2021-2027-es Európai Uniós költségvetési ciklusra – derül ki Nógrád megye Előzetes Integrált Területi Programjából, mely dokumentumot júniusi ülésén fogadta el a megyei önkormányzat közgyűlése.

A Terület- és Településfejlesztési Programban (TOP) a mögöttünk hagyott években Salgótarján önkormányzata 9,2 milliárd forintból, míg a megye további 130 települése eredetileg 41, végül többszöri emeléssel 53 milliárd forintos keretből valósított meg beruházásokat. Az említett, 65 milliárd forintos összeggel érkezhet a következő évekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz), helyben meghatározott célokra.

Ebben a programban Salgótarján keretét 11 milliárd 100 millió forintra, Balassagyarmatét 5 milliárd 500 millió forintra, míg a további 129 Nógrád megyei település helyi, megyei pályázati lehetőségét bő 48 milliárd forintra tervezik.

A programban az eddigiekhez hasonló célok mellett kiemelt figyelmet kapna a 4 és 5 számjegyű megyei utak fejlesztése, erre a teljes összeg 10 százalékát fordítanák (6,5 milliárd), de további útfejlesztéseket végezhetnének a települések is, a belterületi utak megújításának keretét 4,3 milliárd forintra tervezik.

 

A jelenlegi salgótarjáni keret háromnegyedét sikerült eddig elkölteni

Az elmúlt években a városi fejlesztéseknél sokat emlegetett Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban eredetileg 9,2 milliárd forint volt, a ráemeléssel immáron pedig a 9,5 milliárd forintot is meghaladja a Salgótarján számára rendelkezésre bocsátott keret. Természetesen az önkormányzat a megfelelő kiírásokra benyújthatott további pályázatokat is, ennek az összegnek a felhasználásáról azonban lényegében helyben rendelkeztek (bizonyos formai és technikai keretek között).

Az uniós költségvetési ciklusokra dedikált pénzeket a záró dátum után még két évig lehet költeni, jelenleg két költségvetés közötti átmeneti időszakban vagyunk. Salgótarján önkormányzatának is az a célja, hogy elköltse a rendelkezésre bocsátott forrásokat – a kerékpárút Beszterce-lakótelepnél vezető üteme, a piac felújítása és a gyermekmúzeum felépítése várat még magára. Utóbbi kettő jelentős beruházások, így jelenleg a 2022 végéig elkölthető 9,2 milliárd forint több mint negyede esetében még nem zajlik építkezés.

Mindemellett előrehaladott a 2021-2027-es időszak pénzügyi tervezése és felépítése a meghatározott keretrendszer szerint, miután a megyei önkormányzat már elfogadta az erről szóló tervezetet. Salgótarján önkormányzata június első felében indította meg a pénz elköltését meghatározó stratégiai dokumentum elkészítését, tehát jelenleg formálódik az, hogy az összeget milyen célokra fordítják majd.

Bár a köznyelv és sajtóközleményeiben maga az önkormányzat is összességében “uniós projektekként” és “uniós támogatásként” ismeri és nevezi ezeket a beruházásokat, a valóságban a pénz 85 százaléka érkezik az európai büdzséből, 15 százalék pedig a magyar költségvetési társfinanszírozásból. Salgótarján esetében tehát a 9,2 milliárd forintos kiindulási összegből 7 milliárd 820 millió forintot az unió valamelyik pénzügyi alapjai, 1 milliárd 380 millió forintot pedig a magyar költségvetés biztosít(ott). Hogy a TOP Plusz esetében ez a költségmegosztás milyen hányadosok mellett történik, egyelőre még nem ismert.

 

Kiemelt fotó: Salgótarján belvárosa, előtérben a Szent Imre-hegy (3100.hu Fotó: Komka Péter)