“Egy hosszú út megtételének jutalma” – Németh László-díjban részesült Pálfalvai Zoltán

3100.hu Fotó: Pálfalvai Zoltán, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium igazgatója

Németh László-díjat adományozott az oktatási miniszter Pálfalvai Zoltánnak. A több évtizedes oktatói-nevelői munkájáért odaítélt elismerést június elején vehette át a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium igazgatója, aki portálunk megkeresése a díjjal kapcsolatos érzéseiről és pályafutásáról is beszélt.

Pálfalvai Zoltán 1985-ben szerezte meg diplomáját a Testnevelési Főiskolán, az egyetem elvégzése után pedig egykori iskolájában, a Bolyai János Gimnáziumban kezdett el dolgozni testnevelő tanárként. Elmondása szerint a sport életének egyik legmeghatározóbb eleme, így – bár szülei orvosi pályára szánták – magától értetődő volt, hogy végzős gimnazistaként már a testnevelő tanári pálya mellett döntött.

Tanulmányaim során számos olyan ember vett körül, akik követendő példát állítottak elém. Talán ennek is köszönhető, hogy én magam is a pedagógusi hivatást választottam – fejtette ki Pálfalvai Zoltán.

A Bolyai igazgatója a kezdetektől a mai napig, folyamatosan foglalkozik az iskola sportkörének különböző csoportjaival, húsz éven át pedig a sportkör elnöki teendőit is ellátta. Több sportágban is sikeresen szerepeltek tanítványai: a fiú kosárlabda csapatok a területi döntőkig, míg az atléták egyéni- és csapatversenyeken az országos bajnokságig jutottak, két versenyzője pedig tagja volt az Ifjúsági Világbajnokságra készülő válogatott keretnek. Pálfalvai Zoltán emellett ma is foglakozik a testnevelő tanári pályára készülő fiatalok felvételi előkészítésével – közülük többen ma is a Testnevelési Egyetem hallgatói, illetve vannak köztük olyanok is, akik jelenleg már testnevelő tanárként dolgoznak.

Pálfalvai Zoltán nem csupán a Bolyai, de a város és a megye életében is meghatározó sporttevékenységet végez. 1985-től a Salgótarjáni Atlétikai Club edzője, majd hét évig vezetője is volt. 1989-től a Nógrád megyei Középiskolák Diáksport Bizottságának elnöke, a megyei Diáksport Tanács elnökségi tagja, így az iskolai testnevelés mellett a megye diáksport-életének irányításában is részt vesz. 2010-től 2014-ig a salgótarjáni Népjóléti Bizottság külsős tagja volt, ez idő alatt pedig közreműködött a közgyűlések döntés-előkészítő munkájában.

1993-tól az iskola testnevelés munkaközösségének vezetőjeként tevékenykedett, 1999-től a Bolyai János Gimnázium általános igazgatóhelyettese, majd 2006 októberétől az intézmény megbízott igazgatója lett – az igazgatói pályázatát már három egymást követő alkalommal támogatta a nevelőtestület. Pályafutása során számos díjjal ismerték el munkásságát: 1995-ben és 2006-ban megkapta a Bolyai Napok Kitüntető Díszokiratát, míg Salgótarján önkormányzata 1998-ban és 2001-ben az “Év Utánpótlás Edzője” címmel jutalmazta. 2010-ben elnyerte a “Salgótarján Közoktatásáért” – díjat, 2016-ban a Magyar Diáksport Szövetség pedig Magyar Diáksportért Emlékéremmel tüntette ki.

A Németh László-díjjal kapcsolatban így fogalmazott:

A Salgótarjáni Tankerületi Központ vezetőjének, illetve Nógrád Megye Közgyűlése elnökének a kitüntetésemre vonatkozó javaslata már önmagában is sokat jelent számomra, a felterjesztés jóváhagyása pedig igazán nagy öröm és megtiszteltetés. Egy hosszú út megtételének jutalmaként éltem meg ezt a kitüntetést, ami által visszaigazolást nyert az a munka, amit a tehetséggondozásba fektettem. Jól eső érzés, hogy mindez kivívta mások elismerését is.

Pálfalvai Zoltán kiemelte továbbá: a pedagógusi pályán a személyes elismerések mindegyikében a közösségi érdemek és erények is benne foglaltatnak, hiszen a szakmai sikereket sok esetben nem egyedül éri el az ember, azok gyakran a kollégákkal, tanítványokkal végzett közös munka eredményei. Egy ilyen díj tehát nem csupán a kitüntetett személynek címzett elismerés, hanem az általa képviselt innovatív és gyermekközpontú pedagógiának is szól – fogalmazott.

A gimnázium igazgatója úgy véli, némi párhuzamot lehet vonni a versenysportban elért eredményei, valamint a pedagógusi munkáját elismerő Németh László-díj között:

Mindkettő hosszú, kitartó munka eredménye, amelyből újabb kihívásokhoz meríthetek erőt, illetve megerősít abban, hogy érdemes olyan munkába is időt és energiát fektetni, amely nem térül meg azonnal. A most kapott kitüntetés is további biztatást és hitet ad munkám folytatásához.

Azon kérdésünkre, hogy eddigi pályafutása során mire a legbüszkébb, Pálfalvai Zoltán több dolgot is kiemelt. 1985 óta tanulók százaival szerettette meg a sportot, számos tanítványa választotta a testnevelői pályát, sportolói előkelő, dobogós helyezéseket értek el országos versenyeken, valamint tagja lehetett a Héraklész atlétikai tehetséggondozó programnak is. Végül, de nem utolsó sorban pedig büszkeségei közé sorolja, hogy a Bolyai János Gimnázium nevelőtestületének bizalmát élvezve immáron 15 éve vezetője lehet az intézménynek.

Sokat jelent, hogy barátaimmal és kollégáimmal együtt örülhetek a kitüntetésnek. Nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés, és hálásan köszönöm mindazoknak, akik a Németh László-díjra javasoltak és arra méltónak tartottak – zárta gondolatait Pálfalvai Zoltán.

 

3100.hu Fotó: Pálfalvai Zoltán, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium igazgatója