Salgótarjánt is érintve üldöztek egy autót a szlovák rendőrök

Salgótarjánban viszonylag ritkán látni autós üldözést, még ritkábban olyan esetet, amikor egy szlovák rendőrautó elől menekül valaki. Ahogyan azt több olvasónk is jelezte felénk az elmúlt napokban: pénteken délután egy ilyen esemény történt, “filmbe illő” módon és sebességgel.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a 3100.hu érdeklődésére jelezte, maga az üldözés jogszerű volt. A hatályos törvények alapján ugyanis

megengedett olyan személy határon átnyúló üldözése, aki kivonja magát az idegenrendészeti, határrendészeti vagy egyéb rendőrségi ellenőrzés alól, amennyiben ennek során figyelmen kívül hagyja a megállásra felszólító egyértelmű jelzéseket vagy utasításokat.

A Szlovák Köztársaság Besztercebányai Regionális Rendőrigazgatósága a 3100.hu megkeresésére közölte: múlt pénteken délután rutinszerű közlekedési ellenőrzést végeztek a 71-es számú (a somoskőújfalui országhatár és Losonc közötti) főúton, egy pontosan meg nem jelölt helyszínen. Mária Faltániová szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrök egy német rendszámú, BMW típusú személyautót intettek volna ki a forgalomból, annak sofőrje azonban a jelzés ellenére továbbhajtott Sátorosbánya felé.

A rendőrök az országhatár irányába tartó autó után eredtek, a járművet Magyarország területére is követték. A szóvivő szintén kiemelte, hogy erre a nemzetközi megállapodások lehetőséget adtak az egyenruhásoknak. Hozzátette továbbá, hogy a határ átlépésekor a helyzetről az ilyenkor szükséges protokoll szerint tájékoztatták a magyar rendőrséget az eseményekről. Arra a kérdésünkre, hogy az autós üldözés végül hol ért véget, a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kaptunk választ.

A kapott információk és olvasóink jelzései alapján azonban úgy tűnik, a sofőr legalább 10 kilométert menekült a rendőrök elől.

A szóvivő kérdésünkre közölte, hogy a Füleki Városi Rendőrség az ügy kapcsán jelenleg közúti közlekedési, továbbá közrend ellenes kihágások ügyében folytat vizsgálatot a sofőrrel szemben. Erről már szintén értesítették a magyar társhatóságot.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Archív fotó: MTI/Krizsán Csaba)