Péntek reggeltől visszaállítják a szlovák hatóságok a közúti határellenőrzést

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány arról döntött, hogy péntek reggel 7 órától a közúti határátkelőin – a lengyel határszakaszt kivéve – visszaállítja a határellenőrzést. Az intézkedés a nógrádi határszakasz átkelőhelyeit is érinti, így Somoskőújfalut is.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök este az MTI-vel közölte:

csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok – szlovák útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatniuk -, és azokat, akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Azt írta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, aki arról tájékoztatta, hogy “a politikai döntés szerint” az országban dolgozó, de a külföldi környező településeken élő emberek munkavállalási célú beutazását nem akarják megszüntetni, a pontos szabályokon dolgoznak.

A kamionos közlekedést – az ellátás folyamatos biztosítása érdekében – nem korlátozzák – tájékoztatott az államtitkár.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotónk illusztráció! (Archív fotó: MTI/Krizsán Csaba)