Salgótarjánban az iskolák mellett az önkormányzati óvodákat és bölcsődéket is bezárják hétfőtől

A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport állt fel, az oktatási munkacsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában.

Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vezeti. Ezen akciócsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Orbán Viktor kifejtette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé.

Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába.

Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel – ismertette. Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat. A miniszterelnök azt mondta, ha kell – ahol szükséges – kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani. Ugyanakkor hozzátette: jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának.

Orbán Viktor azt kérte, a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a koronavírus-járvány. Szüleik, nagyszüleik viszont komoly bajba, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. “Vigyázzunk szüleinkre, vigyázzunk nagyszüleinkre, vigyázzunk egymásra” – fogalmazott a kormányfő.

 

Salgótarjánban bezárnak az önkormányzat által fenntartott bölcsődék, óvodák is

A miniszterelnök bejelentette az általános- és középiskolák bezárását. Ezúton tájékoztatok minden salgótarjánit, és azokat a környező falvakban lakókat, akiknek gyermeke salgótarjáni intézménybe jár, hogy a Magyar Kormány rendelkezéseivel egyidejűleg elrendeltem az önkormányzatunk fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék bezárását. Így a Salgótarjáni Összevont Óvoda tagintézményei, valamint a Százszorszép, a Bocsoda, és a Tündérkert Bölcsődék március 16., hétfőtől bizonytalan ideig zárva tartanak. Hiszem, hogy ez gyermekeink, a szülők, nagyszülők, a pedagógusok és a gondozók, vagyis mindnyájunk biztonságát szolgálja – jelentette be Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere nem sokkal Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatóját követően.

Fekete Zsolt ismertette azt is, hogy a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati intézmények, cégek esetében hétfőtől engedélyezik a távmunkát azoknak a munkavállalóknak, akiknek kiskorú gyermekei vannak. A polgármester azt is javasolta, hogy

ezt a gyakorlatot – amennyiben lehetséges – kövessék más salgótarjáni munkáltatók is.

A polgármester egy vélhetően sokak által érzékelt városi “jelenségre” is kitért. Arra figyelmeztette a különböző helyi Facebook oldalak kezelőit, hogy “tartsák tiszteletben az önkéntesen, felelősségteljesen karanténba vonult lakótársaink személyes jogait, személyes adatait, és karanténba helyezésüket ne használják pánikkeltésre, riogatásra, boszorkányüldözésre velük szemben!”

Fekete Zsolt hozzátette: a jelenlegi helyzetben egymás tisztelete, az egymásra és önmagunkra való odafigyelésnek kell a vezérlő elvnek lennie, “semmiképp sem az oktalan félelemkeltésnek és a rosszindulatnak”.

 

Mobil-konténerkórház, rovancs az egészségügyi eszközökről

Orbán Viktor miniszterelnök a legmarkánsabb, iskolabezárásokról szóló bejelentés mellett a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó további tájékoztatást is adott, immáron adott akciócsoportokhoz rendelve az intézkedéseket.

A miniszterelnök elmondta, hogy egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezeti.

A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály pénzügyminiszter, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vezeti – ismertette a kormányfő, hangsúlyozva: a gazdaság hamarosan megáll, és újra kell indítani.

Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport is, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János országos rendőr-főkapitány vezet.

A határellenőrzés kapcsán a kormányfő bejelentette azt is, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az újonnan megbetegedettek között vannak, akik Izraelből érkeztek. Így Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem jöhetnek Magyarországra külföldiek.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy rovancsot tartottak a koronavírus elleni védekezésben. Kiemelte: a laborkapacitás több ezer mintavételre elegendő. Rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további 1 millió műtéti sebészmaszk. Van továbbá 2-2 ezer lélegeztető és altató gép. Vagyis sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek.

 

MTI nyomán / 3100.hu Fotó: A salgótarjáni Mackóvár óvoda