Hat év medvéi a nógrádi térségben

Archív fotó: Egy európai barnamedve (Ursus arctos arctos) lábnyomát örökítették meg 2014. októberben Etes közelében (MTI Fotó: Komka Péter)

Természetesen az alább következő lajstromon felül jóval több helyről érkezett – valós, vélt vagy esetleg pusztán szenzációhajhász – jelzés az elmúlt években medvékről, de ezeket kis arányban igazolta vissza életnyomokkal a természetvédelem.

Közel hat évvel előtt vadászok lőttek ki egy medvét Salgótarján közvetlen közelében, az Eperjes-telepi vadászterületen. A védett állat kilövése miatt – elsősorban – természetkárosítás ügyében indult eljárásnak 11 vádlottja volt. 2016 októberében futók láttak medvét a Medves-fennsíkon, ezt akkor a természetvédelem nem tudta “visszaigazolni”. 2018 májusában Somoskőújfalunál lépett be az országba az a medve, amely elkóborolt az Alföldig, végül Sándorfalva közelében befogták, majd az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve a szlovák-magyar határtól nem messze elengedték.

Néhány hete Ecseg közelében láttak medvét favágók, de a korábban feltett kérdéseinkre kapott válasz szerint bár ott is több napon keresztül keresték a természetvédelmi szakemberek az állat nyomait, de nem sikerült igazolást találni a jelenlétére. Többek között erre az esetre is utalt a Pásztó közelében történt medveészleléshez kapcsolódóan kiadott közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A nyomkeresésre a mostanihoz hasonló, száraz időszak kevésbé alkalmas, mert a nagyobb esőzések elmaradásával, a melegedő időjárás és a szél hatására kiszikkadt a talajfelszín. Ilyenkor gyakorlatilag lehetetlen talplenyomatokat észlelni. Jellemzően az őszi és az általános tavaszi, csapadékosabb időjárás, illetve a téli időszakban a friss porhó alkalmas leginkább a nyomok keresésére. A jegesre fagyott kérgű hótakaró sem ideális, mivel azon már szintén nem rajzolódik ki konkrétan a talplenyomat és a karomnyomok.

(null)

(null)

A természetvédelem 2018 végén, 2019 elején több helyszínes tájékoztató fórumot szervezett a helyi lakosság és a gazdálkodók számára Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében is, ahol az előadásokat követően konkrét válaszokat kaphattak a résztvevők arra, hogy mit kell tenni a medvével való találkozás esetén. Ezen eseményeken, továbbá a 2019 év végi vadászati road show állomásain is kiemelték az előadók, hogy álhír, miszerint a medvéket, farkasokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság telepítené be a régióba. Ezeknek az állatoknak a fokozódó jelenléte a természetes élőhelykeresés eredménye, így az az információ sem helytálló, hogy nyomkövető chippel lennének ellátva – ismertette a nemzeti park igazgatóság.

 

Kiemelt archív fotó: Egy európai barnamedve lábnyoma 2014. októberben, Etes közelében (MTI Fotó: Komka Péter)