Ellenőrzést tartottak a Baglyaskő Idősek Otthonában

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának ellenőrzést végző munkatársai és Holecz Istvánné intézményvezető lakókkal beszélget a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)

Nógrád megyében is folyamatos az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást és a dolgozók felkészültségét is. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai szerdán a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában tartottak hatósági ellenőrzést.

Holecz Istvánné intézményvezető az ellenőrzés után a helyszínen elmondta: az influenzajárvány miatt már korábban szigorításokat vezettek be; február 2-ától kötelezővé tették a kézfertőtlenítést, a gumikesztyű és a szájmaszk viselését a hozzátartozók számára. Az influenzás megbetegedéseket sikerült elkerülniük. Miután március 8-tól az országos tisztifőorvos elrendelte a látogatási tilalmat, az idősekkel lakógyűlés formájában beszélték meg a helyzetet.

Az idén 12 éves intézményt a Nógrád Megyei Önkormányzat alapította, a fenntartást 2017. november elsején vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ellenőrzés helyszíne, a Petőfi úti otthon 150, míg a Füleki úti telephely 74 férőhelyes. Egyre nagyobb számban kerülnek be az otthonba rossz egészségügyi állapotú lakók, az utóbbi időben megemelkedett a demens betegek száma, számukra 40 fős részleget alakítottak ki.

Fokozottan figyelnek a tisztaságra; az étkezések előtt a gondozók alkoholos fertőtlenítést végeznek a lakók kezén; minden fürdőszobában folyékony szappant helyeztek el, az idősek is gyakran mossák a kezüket. Az óvintézkedések közé tartozik, hogy március 24-től nem fogad csomagot az intézmény, április elsejétől pedig pénzt sem.

Izolációs tereket is kialakítottak az otthonban, kiürítettek négy szobát, ezek egyike a zsilipelésre lenne alkalmas az ápolószemélyzet számára. Bíznak abban, hogy erre nem lesz szükség – tette hozzá az intézményvezető.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya munkatársainak a védőfelszerelés-készletet mutatja be Holecz Istvánné intézményvezető a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában 2020. április 29-én (Fotó: MTI/Komka Péter)
A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya munkatársainak a védőfelszerelés-készletet mutatja be Holecz Istvánné intézményvezető a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában 2020. április 29-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Holecz Istvánné elmondta: sokat segít a kapcsolattartásban, hogy három okostelefont vásároltak, a Máltai Szeretetszolgálattól pedig két táblagépet kaptak, ezeken keresztül videobeszélgetéseket folytathatnak hozzátartozóikkal a lakók. A szeretetszolgálat a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzésében is segített.

Kitért arra is, hogy elfoglaltságokkal, programokkal kedveskednek a lakóknak, akik mentálisan nehezen viselik, hogy nem tudnak találkozni a szeretteikkel. Működik énekkar, tartanak filmvetítést, kézműves foglalkozásokat, a tavasz beköszöntével sokan virágokat ültetnek az otthon kertjében.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának ellenőrzést végző munkatársai és Holecz Istvánné intézményvezető lakókkal beszélget a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)