Medvéket észleltek a Mátra nyugati lejtőjén, Pásztó közelében

A Gortva Birtok közösségi oldalán csütörtökön jelent meg egy olyan kameracsapdás felvétel, melyen két medvebocs látható. Egy nappal korábban több jel alapján is medvetámadás következtében elpusztult szarvas teteméről tettek közzé fotókat azzal, hogy egy anyamedve és bocsainak jelenlétére gyanakszanak.

A területileg illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pénteken délután közölte, hogy az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést is kaptak a Bükk és a Mátra területéről. A tájékoztatás szerint ezeket a bejelentéseket minden esetben kivizsgálják, ha pedig szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről.

A közlemény szerint ugyan a legtöbb esetben a kivizsgálás során a megjelölt helyszíneken nem támasztották alá életnyomok a medve jelenlétét, az igazgatóság mégis óvatosságra int, hiszen

a legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével április 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság emiatt felhívja a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására.

Gortva Birtok

Ezeket a képeket csak figyelemfelhívásnak tettük ki. Úgy vegyétek, m… int ha a saját kerítésünkre kiírtuk volna, hogy vigyázz, a kutya harap! Innentől mindenki saját maga dönti el, hogy mit csinál és mit gondol. A szarvastól 600 méterre készült ez a kép a bocsokról ugyanazon a napon.

A Gortva Birtok közösségi oldalán megjelentek szerint a szarvas tetemre a Berek területén találtak rá, míg a kameracsapdás felvétel innen nagyjából 600 méterre, a Rózsások környékén készült. Farkas Attila, Pásztó polgármestere pénteken délután hívta fel a város lakosságának figyelmét a medveészlelésre. Az újabb veszélyforrás miatt a kijárási korlátozás és annak hétvégi helyi szigorításai mellett így már “duplán kéri” a városvezető, hogy mindenki maradjon otthon.

 

Nem jó ötlet a medvével “szelfizni”!

A barna medve fokozottan védett állat, legnagyobb termetű emlősfajunk súlya 100 és 340 kilogramm közötti. Az állat kerüli az embert, és nem tekinti zsákmányának. A szabad természetben való – elenyészően kis valószínűséggel bíró – találkozás esetén az állat ugyanannyira meglepődhet, mint az ember. Megfelelő viselkedési szabályokkal azonban a kellemetlen meglepetések megelőzhetőek – emeli ki a Bükki Nemzeti Park holnapján található kiadvány, melyet plakát formájában korábban több településen elhelyezett a természetvédelmi szervezet.

A nógrádi térségben akkor jelentek meg a figyelmet a medvével találkozás lehetőségére ráirányító plakátok, amikor 2015 tavaszán, a megelőző évi észlelések térségében volt szükséges körültekintésre inteni a lakosságot. Akkor Ivád, Pétervására, Erdőkövesd, Istenmezeje, Zabar, Szilaspogony és Cered, valamint az utóbbiak által keletről határolt erdőség túloldalán Bárna és Mátraszele települések, továbbá a Dobroda-völgyének településein Karancsaljától Litkéig voltak érintettek a települések. (Az elmúlt hat év medveészleléseiről készített összefoglalónk itt olvasható.)

A most elsősorban a pásztói térségre és a környékre érvényes tájékoztatásban szó esik a barna medve általános viselkedéséről és életmódjáról. A viselkedési szabályokra célcsoportonként hívják fel a figyelmet. Az erdőjáróknak szóló tudnivalókból kiderül, hogy egy esetleges találkozás esetén ne akarjunk elfutni, mert az állat gyorsabb nálunk. Ha véletlenül mégis találkozunk a medvével és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Nincsenek előnyben a két keréken közlekedők sem; az erdei kerékpározás növeli a meglepetésszerű találkozás veszélyét.

A lakossági tanácsok között lényeges, hogy a ház falain kívüli ételmaradékokat is tartalmazó hulladékgyűjtőket ajánlatos felszámolni. A háziállatokat zárjuk be (éjszakára mindenféleképpen), de a kóbor állatok is vonzhatják a medvéket.

A gazdálkodóknak szóló tanácsok között a villanypásztor használatát és vadriasztó módszerek kiépítését javasolják. A háziállatokhoz hasonlóan a haszonállatokat is ajánlatos zárt helyen éjszakáztatni. Megnyugtató lehet azonban, hogy a medve látogatására ott lehet számítani, ahol a gazdálkodási egység és az erdő határa közel esik egymáshoz. A külföldi tapasztalatok alapján ugyanis az erdőhatártól 500 méterrel távolabb a károkozás lehetősége elenyésző.

(null)

(null)