Jogerősen befejeződött a salgótarjáni medvekilövés miatt indított büntetőeljárás

(Forrás: www.police.hu)

 

Egy vádlottat részben felmentett, egynél pedig enyhített a büntetéseken a Balassagyarmati Törvényszék a medveügyként elhíresült büntetőperben. Az ítélet jogerős.

 

Dr. Soós József, a Balassagyarmati Törvényszék sajtótitkára közölte: a felülbírálat mindössze három terheltet érintett, a többieknél a Salgótarjáni Járásbíróság tavaly júniusban kihirdetett ügydöntő határozata már első fokon jogerőre emelkedett. Az ügynek összesen 11 vádlottja volt, az első fokú ítéletről annak idején mi is beszámoltunk, illetve összegeztünk mindent, amit az ügy kapcsán tudni érdemes.

 

Az ügy 11 vádlottjának első fokú – nem jogerős – ítélet szerinti közreműködése

 • I. rendű vádlott: szombaton este megsebezte, szombaton este részt vett a keresésben, vasárnap részt vett a keresésben, magához vette a lenyúzott bundát. Emellett olyan lőszereket találtak a lakásán, melyek tartására nem volt engedélye.
 • II. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben, a megtalált medvét végül ő ölte meg.
 • III. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben, a tetemet az ő házában nyúzták meg.
 • IV. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben.
 • V. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben, de még azelőtt távozott, hogy a többiek döntöttek volna a tetem sorsáról.
 • VI. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben, de még azelőtt távozott, hogy a többiek döntöttek volna a tetem sorsáról.
 • VII. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben (napközben csatlakozott), kifőzés céljából ő vitte magával a medve koponyáját a lenyúzást követően.
 • VIII. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben.
 • IX. rendű vádlott: szombaton este részt vett a keresésben, vasárnap részt vett a keresésben, a tetemet az ő autójával szállították el a megnyúzás helyére.
 • X. rendű vádlott: vasárnap részt vett a keresésben.
 • XI. rendű vádlott: szombaton este részt vett a keresésben.

 

A törvényszék a társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntette és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt bűnösnek talált II. rendű vádlottra korábban kiszabott 1 év 6 hó szabadságvesztést 1 évre, a felfüggesztés próbaidejét 3 évről 2 évre, a vadászati tevékenységtől eltiltás tartamát 5 évről 3 évre mérsékelte, és a terheltet (aki 600 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is köteles) előzetes mentesítésben részesítette, így ő már büntetlen előéletűnek tekintendő. Mindezek indoka, hogy a másodfokú bíróság álláspontja szerint a vádlott cselekményeinek tényleges tárgyi súlya kisebb, mint az I. rendű vádlottá, így ennek a büntetésekben is tükröződnie kell.

A IX. rendű vádlott bűnsegédként elkövetett természetkárosításban és társtettesként elkövetett lopásban bűnös, őt 600 ezer forint pénzbüntetésre és 3 év vadászati tevékenységtől eltiltásra ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság. Ezen a törvényszék nem változtatott.

A X. rendű vádlottat a társtettesként elkövetett lopás vádja alól – egyébként a Nógrád Megyei Főügyészség indítványával egyezően – másodfokon felmentették. Megállapították, hogy ebben a cselekményben nem vett részt. Ugyanakkor felelnie kellett bűnsegédként elkövetett természetkárosításért és a fellebbezési tanács nem enyhítette sem a 200 ezer forint pénzbüntetést, sem az 1 év vadászati tevékenységtől eltiltást.

 

Kiemelt (archív) fotó forrása: www.police.hu