Szabadon engedték a medvét

A Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közel 20 munkatársa közreműködésével a csütörtökre virradó éjszaka során a szlovák-magyar határtól nem messze szabadon engedték azt a medvét, amely az elmúlt hetekben lázban tartotta az országot – közölte honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az igazgatóság azt írta: a medve barangolását széles körű szakmai összefogás kísérte az elmúlt napokban, ez megvalósult az állat további sorsának eldöntésében is, amelyben a Nemzeti Park Igazgatóságok szakemberein túl az egyéb szakmai szervezetek is együtt gondolkodtak. A medve elengedésének helyszíneként végül olyan – pontosan meg nem határozott – területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.

Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy egy vadon élő, több mint 10 éves egészséges nőstény medve vándorlását kísérhettük nyomon a médiának köszönhetően, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban folyamatosan igyekeznek majd figyelni a mozgását és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek.

A két igazgatóság szakemberei szerdán este kilenc óra körül vették át a medvét szállító ládát az elengedés helyétől nem messze. A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát és komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt – ismertette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

(Kiemelt fotó: Bükk Nemzeti Park Igazgatóság)