Somoskőújfaluban még “csak” fotó, Pétervásárán már videó is készült egy medvéről

Múlt héten szerdán délelőtt vasúti dolgozók pillantottak meg és fotóztak le egy medvét Somoskőújfaluban, azóta megszaporodtak a térségi észlelések. Mivel ezek valódiságát ellenőrzni nem tudjuk, így a most következő összegzés csak és kizárólag megbízható, általunk ismert forrásból származó információkon, vagy fotó- és videófelvételeken alapul.

Csütörtökön kora este a Karancsra vezető köves út környékén látták az állatot, pénteken délelőtt pedig Karancsberényből érkeztek medvelábnyomokat ábrázoló felvételek. Pénteken ugyanakkor Bárna környékén talált lábnyomokról készült fotók is megjelentek.

Pétervására központjában szombatra virradóra videózták le a medvét. A felvételek hajnali 3 óra környékén készültek a 23-as főúttól néhány száz méterre, az Istenmezeje felé vezető Kossuth Lajos úton.

 

Pétervásárán találkozás a Macival

Posted by Mihály Suha on Saturday, May 26, 2018

 

Szombaton délelőtt szintén a hevesi város térségének tanyavilágából kerültek még elő lábnyomos fotók.

Rózsàskerti tanyànknàl Micimackó szétnézett

Posted by Kristóf Zay on Saturday, May 26, 2018

 

Arról, hogy egy vagy több példány jelenlétéről beszélhetünk a térségben, az általunk megkérdezett szakértők sem mertek állást foglalni.

A múlt héten szerdán, Somoskőújfaluban észlelt medve nyomainak keresése közben Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője a 3100.hu kérdésére elmondta: ezekre a hetekre-hónapokra esik a medvék párzási időszaka, mely alatt az állatok a szokottnál is nagyobb területet járnak be, így természetesen nagyobb eséllyel kerülhetnek emberi szem elé is.

Lantos István, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa egy korábbi észlelés alkalmával azt emelte ki, hogy a medve egy nagy területigényű állat, egy éjszaka alatt hatalmas területeket képes bejárni. Ha szombaton valaki lát egy medvét a Medves-fennsíkon, ez nem jelenti azt, hogy vasárnapra az állat már nem a Mátrában, a Bükkben, a Tarna-vidékén, vagy akár a határon túli Cseres-hegységben tartózkodik – tette hozzá a természetvédelmi szakember.

A medve térségi jelenlétére reagálva a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság már korábban intenzív tájékoztató kampányba kezdett a lakosság, a turisták és a gazdálkodók felé, erről itt írtunk.

 

Kiemelt fotó: A Somoskőújfaluban lefotózott medve lábnyoma a sínek menti erdőben (Fotó: Komka Péter)