Nem született döntés medve-ügyben, egyelőre állatorvos vizsgálja

Az elmúlt napok hivatalos tájékoztatásai alapján biztosan sokan várták a hétfőt abból a szempontból, hogy végre kiderüljön, mi lesz a sorsa az országot észak-déli irányban keresztüljáró medvének. A döntés még várat magára.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hétfőn azt a tájékoztatást adta az MTI-nek, hogy a több száz kilométeres kóborlás után Sándorfalva közelében pénteken éjjel befogott medvét állatorvos vizsgálja majd meg. A közlemény szerint a jelenleg a Szegedi Vadasparkban gondozott medve ügyében a szakértői bizottság első lépésben állat-egészségügyi vizsgálatokat rendelt el, mivel az állat bizonyíthatóan hatalmas távokat tett meg rövid idő alatt és emiatt fizikailag legyengült. A medve érdekében szükséges további lépésekről a vizsgálatok alapján, néhány napon belül születik döntés – tudatta az igazgatóság.

Az állat május végén először Somoskőújfalunál bukkant fel, majd dél felé tartva többek között Abony, Kocsér és Tiszaalpár térségében is megfigyelték. Miután Tömörkénynél és Dóc közelében is látták, pénteken éjfél előtt a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be, azt követően, hogy Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója altatólövedékkel elkábította.

A 2-3 éves állatott a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében helyezték el, enni és inni kapott. A 80-100 kilogrammos medve láthatóan kimerült az elmúlt két hétben megtett 250-300 kilométeres út során. Az igazgató korábban az MTI-nek elmondta, hogy a medve viselkedése a szakembereket is meglepte, túlságosan szelídnek, békésnek tűnik.

Az állat a dél-magyarországiaktól egyébként már nevet is kapott: Robi, vagy ha úgy tetszik, akkor Róbert. A névadás azonban még azelőtt történhetett, hogy befogták volna, mivel mostanra úgy tűnik, az állat nagy valószínűséggel nőstény…

 

MTI nyomán
Fotók: Az országban kóborolt medve a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)