Csak hétfőn derül ki, hol engedik szabadon a Csongrádban befogott medvét

Az elmúlt napokban már az alföldön kóborolt medvét Sándorfalva közelében péntek éjjel sikeresen befogták, jelenleg a Szegedi Vadasparkban várja a döntést további sorsáról.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a szabadon engedés részleteiről még nem született döntés. A továbbiakról hétfőn, egy minden érintett szerv képviselőiből álló bizottság fog dönteni, így a szabadon engedés idejéről és helyszínéről is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – amely nem összekeverendő a Bükki Nemzeti Parkkal – éppolyan fontosnak tartja a működési területén, illetve az ország egyéb területein élő lakosság biztonságát és jogait, mint a természet védelmét – közölte honlapján az igazgatóság.

A bizottság döntéséről szóló sajtóközlemény megjelenéséig az elengedés körülményeiről terjedő információk nem megalapozottak – tette hozzá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat szabadon engedése előtt jeladót kap majd, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását. Az elsőként Somoskőújfalunál észlelt barna medve térségi és országon belüli kóborlásával korábban részletesen foglalkoztunk.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)