Négyszáz közfoglalkoztatottnak adnak munkát Salgótarjánban

(Fotó: Danyi András | Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.)

A Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.-n keresztül négyszáz közfoglalkoztatottnak adnak munkát Salgótarjánban a március elején indult három START közfoglalkoztatási mintaprogramban, illetve a hosszabb távú közfoglalkoztatási programban. Mind a négy program éves foglalkoztatást jelent közel négyszáz munkavállalónak, a lebonyolításukra a kormányhivatalon keresztül érkező támogatás a munkabérek és a betervezett dologi költségek 97,5 százalékát fedezi. A programok városfenntartási, mezőgazdasági, karbantartási és adminisztrációs, továbbá varrodai, mosodai és egyéb szakipari területen zajlanak.

A szociális jellegű programban a városi közúthálózat karbantartása, belvízelvezető árkok tisztítása, zöldterületek kezelése, fűnyírás, temetők karbantartása, illegális hulladéklerakók felszámolása és további városgondnoki feladatok ellátása szerepel, 178 fő részvételével. A mezőgazdasági programban 20 fő bevonásával a város közterületeire kihelyezendő virágpalántákat termesztik, emellett közreműködnek a zöldterületi növényzet ápolásában, metszésében.

A helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programban a korábbi években bevált tevékenységeit folytatja a nonprofit kft., 39 munkavállaló bevonását tervezik. Ebben a programban varroda és mosoda mellett (asztalos, lakatos és kerítésfonat-készítő) szakipari üzemek működtetnek. Utóbbiakban gyártják város közterületeire kikerülő padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket, tájékoztató táblákat. Az önkormányzat honlapján elérhető ismertető szerint a mosoda elsősorban az idősek otthonának dolgozik be, a varroda pedig a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta napi szinten gyártja a maszkokat, emellett további textil termékeket is előállítanak. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program 155 résztvevőjének legtöbbje a város intézményeiben takarít, illetve végez kisebb karbantartási munkákat, vagy a közterületek tisztán tartásában segédkezik.

Az összesen 392 fő foglalkoztatására mintegy 529 millió forintot fordíthat a cég a központi költségvetésből a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának közreműködésével, az önkormányzatnak pedig szűk 14 millió forintot szükséges biztosítania a városi büdzséből.

A salgótarjáni közfoglalkoztatás létszámot tekintve 2015-ben volt csúcson, amikor a havi átlagos létszám 1144 fő volt, a megelőző két évben ennek kétharmada, illetve harmada volt a programokba bevontak száma. Az ezt követő két év során is ezer fő feletti munkavállalói létszámmal működtek a közfoglalkoztatási programok a megyeszékhelyen, majd 2018-ban 765 főre csökkent a havi átlagos résztvevői szám. Tavalyelőtt és 2020-ban havi átlag bő ötszáz főnek adott munkalehetőséget a közfoglalkoztatás Salgótarjánban. A létszámot tekintve leginkább kiemelkedő három esztendőben Salgótarján munkavállalási korú (15 és 64 év közötti) népességének közel öt százaléka a közfoglalkoztatásban dolgozott, ez az arány jelenleg bő két és fél százalék.

A kapcsolódó önkormányzati dokumentumban úgy fogalmaznak: kihívást jelent annak a rétegnek a foglalkoztatása, akit még be lehet vonni a közfoglalkoztatásba. Egyre több a mentális problémával küzdő személy, de komoly problémát jelent a munkahelyi fegyelem betartatása is: a tavalyi évben sokak munkaszerződését az igazolatlan távollétek miatt kellett megszüntetni. Az a probléma, hogy az elsősorban a közfoglalkoztatási programok lebonyolítására és városfenntartási feladatokra hivatott cégnél jelentős problémákat okoz a bevonható személyek számának csökkenése, továbbá az érintettek “szakmai, mentális és egészségügyi állapotának romlása”, már 2019 őszén is előtérbe került.

A Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ennek ellenére továbbra is a megye egyik legnagyobb közfoglalkoztatója. A környező nagyobb településeken a közfoglalkoztatás vagy megszűnt, vagy száz fő alatti létszámmal működik.

 

Kiemelt archív fotó: Közfoglalkoztatottak fűnyírást végeznek Salgótarjánban (Archív fotó: Danyi András)