Félezer munkakeresőnek nyújtott segítséget a salgótarjáni foglalkoztatási paktum

3100.hu Fotó: Fekete Zsolt polgármester és Szabó Sándor kormánymegbízott a Báthory téri faültetésen

Végéhez ért a Foglalkoztatási együttműködés Salgótarjánban elnevezésű projekt, mely Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft., és a Nógrád Megyei Kormányhivatal konzorciumi együttműködésével valósult meg – közölte a 3100.hu-val Valenta Linda, a paktumiroda vezetője.

A tájékoztatás szerint a munkaerőpiaci program célja a helyi munkaerőpiac releváns szereplőinek összefogásával a helyi vállalkozások munkaerőigényeinek kielégítése, a hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedésének segítése volt képzések szervezésével, bértámogatás nyújtásával és elhelyezkedést segítő szolgáltatásokkal. A foglalkoztatási paktum 525 fő programba vonását tervezte, végül a program keretében 544 fő hátrányos helyzetű salgótarjáni lakos támogatása valósult meg.

Valenta Linda ismertetése szerint a foglalkoztatási együttműködés keretében 2017 óta több, mint 200 munkáltató élt a lehetőséggel, mintegy 477 álláskereső támogatott és támogatás nélküli közvetítését kérve. A program jelentős részben helyi mikro-, és kisvállalkozások igényeit elégítette ki (jellemzően kereskedelmi, vendéglátóipari, feldolgozóipari és műszaki ágazatokban, de kulturális területen is), valamint (humán és egészségügyi területeken érdekelt) költségvetési szervek működését is segítette, illetve civil szervezetek tevékenységéhez is hozzájárult.

Sikeres összefogást jelképeznek a Báthory téren ültetett facsemeték

Zárul a Foglalkoztatási együttműködés Salgótarjánban elnevezésű projekt, melynek köszönhetően több mint ötszázan tudtak elhelyezkedni, vagy vállalkozóvá válni az elmúlt években.

A helyi munkaerőpiaci mutatókban is visszaköszön a foglalkoztatási paktum eredménye

A program során sikerült összehangolni a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát, mely a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt nagy segítséget jelentett – derül ki a Salgótarjáni Foglalkoztatási Paktum összefoglaló kiadványából.

A paktumiroda vezetője kiemelte: az egyének bevonása számos esetben tartós foglalkoztatást eredményezett, azaz legalább hat hónapig folyamatosan megvalósult 388 fő esetében. Közülük 192 fő tartósan a munkaerőpiacon maradt, tehát fél évvel később még foglalkoztatásban volt. Vállalkozás indításában 27 fő kapott segítséget; támogatás nélkül, foglalkoztathatóságot segítő mentorálás biztosításával 31 fő közvetítése történt meg az elsődleges munkaerőpiacra; míg munkáltatói igények alapján 36 fő képzésben részesült.

A TOP-6.8.2-15-ST1-2016-00001 azonosítószámú, Foglalkoztatási együttműködés Salgótarjánban című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozásban biztosított 767 999 999 forint támogatásból valósult meg 2016. február 15. és 2021. május 15. között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 9,2 milliárd forint támogatás felhasználását tervezhette meg, a foglalkoztatási együttműködés is ennek részeként valósult meg. Bővebb információt a www.salgotarjan.hu valamint a www.paktum-st.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

A Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.-től és a konzorciumi partnerektől a programba vont álláskeresők közül a legnagyobb mértékben a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, legalább három hónapja álláskeresők, az 50 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek és a közfoglalkoztatásból kilépő hátrányos helyzetű célcsoportok kaptak segítséget. A program sikeres megvalósítása annak is köszönhető, hogy a paktumhoz számos – több mint 40 – munkáltató, képző, civil és érdekképviseleti szervezet csatlakozott, vállalva a kitűzött célok elérése érdekében a párbeszédet, az együttműködést és a jó gyakorlataik megosztását a rendszeres egyeztetéseken. A lebonyolítóknak mindemellett szoros együttműködést sikerült megvalósítani a megyei, és területi paktumok szereplőivel is – tette hozzá Valenta Linda.

 

3100.hu Fotó: Fekete Zsolt polgármester és Szabó Sándor kormánymegbízott a Báthory téren, ahol a napokban a foglalkoztatási együttműködésnek faültetéssel állítottak emléket