Helyzetjelentést adott a Modern Városok Programról a salgótarjáni önkormányzat

Konferencia- és oktatóközpontként éledhet újjá az egykori Strand Hotel (Forrás: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)

A Modern Városok Programban tervezett beruházások helyzetéről adott közre részletes összefoglalót Salgótarján polgármestere. A Fekete Zsolt által jegyzett dokumentumból az önkormányzat hatáskörébe tartozó projekttervek helyzete ismerhető meg, közel négy évvel a fejlesztéseket rögzítő megállapodás aláírását követően. Az összefoglaló szerint több esetben az illetékes minisztériumok döntéseire vár az önkormányzat.

A tóstrandi beruházások – ide értve a Kercseg-lapos felé vezető út felújításának, az új atlétikai pálya kialakításának és a jégcsarnok építésének – szakmai lebonyolításával a Testnevelési Egyetemet kívánják megbízni, itt erről zajlik az egyeztetés. A város határain túlnyúló, a Novohrad-Nógrád Geopark területét érintő turisztikai fejlesztések megvalósítását a Nógrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség veszik át. Ebben Salgótarján a bányamúzeum felújításával és bővítésével, eresztvényi szálláshely-fejlesztéssel és az “Üveglandia” kiállítóhellyel érdekelt.

A salgótarjáni öblösüveggyártás további fejlesztése és fenntartása programelem megvalósítása azért vált kétségessé, mert a tradicionális üveggyártást – a régi öblösüveggyár bezárását követően – a városban tovább folytató cég időközben fizetésképtelenség miatt megszűnt. Az összefoglaló szerint a belváros-rekonstrukciót a Karancs szálló épületének újbóli hasznosítására és a parkolási problémák megoldására szűkítenék, ehhez a kormánybiztos válaszát várják.

A programba foglalt tervek között vannak, melyek egymásra épülnek: a kereskedelmi iskola helyére tervezik az új helyi járati autóbusz-pályaudvart, az oktatást pedig egy új épületben biztosítanák az egykori öblösüveggyár területén, ahová az “Üveglandia” kiállítóhely is kerülne. Mindezek alapja és feltétele így egy másik programelem: a barnamezős területek rekultivációja. A program itt a tárgyalások során az egykori acélgyár és a volt öblösüveggyár területére lett korlátozva, az önkormányzat megfogalmazása szerint nem érkezett visszajelzés a továbblépésről az illetékes minisztériumtól.

Bár a dokumentumban nem utaltak rá, de ilyen összefoglaló közgyűlés előtti tárgyalását, ezáltal nyilvánosságra hozatalát kérte korábban a városvezetéstől Turcsány László független önkormányzati képviselő is. A tavaly decemberben elfogadott munkaterv alapján március végére tűzték ki a dokumentum elkészítését, de végül május 27-én került fel a közgyűlési – a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is egy személyben polgármesteri – döntéseket és tájékoztatókat ismertető felületre.

A város tömegközlekedésének elektromos alapokra helyezése, az energiaellátást szolgáló, megújuló energiatermelési és energiaszolgáltatási rendszer kialakítása, valamint a környezetkímélő hulladékgazdálkodás kiépítése esetében a tervek több mint egy éve elkészültek, azokat benyújtották az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére, a dokumentumok felsőbb szintű jóváhagyásra várnak.

Egyetlen projektelem van, amelynek esetében még nem történt előrelépés. Ennek oka, hogy az egymásra épülés miatt időrendiségében ez az utolsó elem: a jelenleg autóbusz-pályaudvarként működő terület egyéb célú hasznosítási lehetőségeinek felülvizsgálata.

 

50 millió forintból menedzselték 950 millió forint elköltését

A dokumentum szerint az előkészítési költségekre érkezett egymilliárd forint kormánytámogatás majd egészét elköltötte (vagy szerződéssel lekötötte) az önkormányzat, mintegy 900 millió forintot pedig ki is fizettek. Jellemzően engedélyes tervek, közbeszerzés kiírására alkalmas tervezői költségbecslések és megvalósíthatósági tanulmányok készültek, de értékbecsléseket, szakértők megbízását és közbeszerzések lebonyolítását is finanszírozták.

Mint az a részletes lajstromból kiderül: az összesen elköltendő egymilliárd forintból 50 millió forintot tett ki a projektek menedzselése. Összehasonlításképpen az erre összesen elköltött összeg a 120 fős polgármesteri hivatal egyhavi teljes bérkifizetésének felel meg (járulékokkal együtt). Három esetben – a bányamúzeumi, az eresztvényi és a tóstrandi beruházásokhoz – már marketing tervek is elkészültek, ezekre összesen 40 millió forintot költöttek el. A részletes lebontás ide kattintva érhető el.

(Cikkünk utolsó két bejegyzését módosítottuk, miután eredetileg – helytelenül – 500 millió forint elköltéséről írtunk.)

 

Kiemelt látványterv: Konferencia- és oktatóközpontként éledhet újjá az egykori Strand Hotel (Forrás: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)