Grandiózus fejlesztés körvonalazódik a Tóstrandon és környékén

A magát a tavat és környékét, a strandot, az egykori hotelt és a gyermektábort is érintő nagyívű fejlesztés a Modern Városok Program salgótarjáni beruházásai között szerepel. A terveket a városi közgyűlés ma délelőtti ülésén ismertette Molnár Károly, a településrész önkormányzati képviselője.

A fejlesztési csomagot Tóstrandi Sport és Rekreációs Központ összefoglaló név alatt álmodták meg, az önkormányzat költségvetési beszámolói szerint az engedélyezési tervek szintjéig való eljutás 333 millió forintot emészt(ett) fel, ebből 192 millió forint még a 2018-as költségvetést terhelte. A tervezéshez és előkészítéshez szükséges pénzt a Modern Városok Program salgótarjáni beruházásainak megalapozására felhasználható egymilliárd forintos kormánytámogatásból biztosította az önkormányzat.

A Tatár-árok aljában, a “katlanban” hamarosan megkezdődik az NB II-es kritériumoknak megfelelő stadionépítés, ezt a Diósgyőri VTK finanszírozza az észak-magyarországi sportfejlesztési csomagja részeként. A “katlan” területén, az egykor lakóparknak tervezett területen épül majd az atlétikai centrum. Ez a beruházás lényegében egy kormányhatározat-módosításra vár, mivel eredetileg ezt az Öblös-pályára tervezték, de időközben kiderült, hogy ott nem fér el egy ilyen létesítmény. Ez a két beruházás valamelyest “külön szálon” fut a ma délelőtt bemutatott, ezekkel a létesítményekkel ugyanakkor mégis szerves egységet alkotó további elképzelésektől.

Az atlétikai centrum és a stadion között kapna helyet az Ütős Sportok Háza, mely a tervek szerint a tenisz, a fallabda, az asztalitenisz és a tollaslabda sportágak hazai edzőtábor-bázisa lehetne. A fenntarthatóságot is ezen az úton látja az önkormányzat: olyan létesítményeket terveznek megépíteni a Modern Városok Program részeként, melyekre országos kereslet is mutatkozhat. A kempinget teljesen megújítanák, lényegében újjáépítenék a mai kor elvárásainak megfelelő színvonalon, összesen 201 szálláshely létesülne itt (apartmanoktól a lakóautós parcellákig). A buszforduló és a stadion között parkolókat építenének.

Az egykori Strand Hotel épülete kétemeletes konferencia- és oktatóközpontként kelhetne újra életre, benne többek között 60 új szálláshellyel, wellness részleggel, tekepályával és étteremmel. A tervek között szerepel – de csak “feltételes módban” – a központ épülete mellett hat lombház kialakítása is, képviselve a magas minőségi szálláshelyeket is a területen.

A strand területén belül, a jelenleg működő medencék környékén épülne fel egy többfunkciós csarnok, melynek belső kialakítása több (csapat)sportág számára alkalmas lenne edzéseik lebonyolítására. A jó ideje használaton kívüli nagy medence helyén épülne fel az 50 méteres uszoda. Ez biztos eleme a beruházásnak, hiszen kormányprogram a magyar úszásoktatás feltételrendszerének megteremtése, miszerint minden megyeszékhelyen 50 méteres, minden további járási székhelyen 25 méteres uszodák épülnek. Az uszoda “egyediségét” az adná, hogy az élversenyzőknek a sportegészségügyi szolgáltatásokat is biztosítanák itt. A “klasszikus” strandfunkciókat a terület tóhoz közeli részében alakítanák ki: több (élmény)medence mellett “szabadstrand” is lenne itt.

A teljes tóstrandi területet körülölelné futó- és kerékpáros pálya. Az ezen körözők a beruházással szintén érintett Tarjáni Gyermektábor új kiszolgáló épületénél (is) megpihenhetnének egy üdítőre vagy süteményre. A tábor területén ezen túl új apartmanok építését tervezik, illetve a mára igen elavult faházak helyén is új kőépületek kialakításával biztosítanák a jelenleginél nagyobb kapacitású, egész éves üzemelést.

Maga a tó is megújulna a Besztercén: elvégeznék a mederkotrást, a műtárgyak felújítását és a szükségtelen betonelemek elbontását, megújítanák a vízutánpótlást is. Mindezt figyelemmel arra, hogy a tó vízminőségének meg kell felelnie a fürdőzők számára is.

 

A tervezés megtörtént, jöhet az egyeztetés a támogatásról

A salgótarjáni beruházásokat rögzítő kormányhatározatban 50 méteres uszodát is magában foglaló, új városi sport- és rekreációs központ megvalósítása szerepel. Molnár Károly tájékoztatása szerint összességében mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, mind az Emberi Erőforrások Minisztériumában konstruktívan álltak a salgótarjáni tervekhez. A kormányhatározat ugyanakkor a fentieken túl további konkrétumokat nem tartalmaz.

Hogy a fejlesztési csomag teljes egészében vagy csak részben, illetve milyen ütemezéssel valósulhat meg, a most következő egyeztetések eredményeképpen megszülető, a fejlesztést pontos(abb)an nevesítő kormányhatározat fogja megválaszolni. Az elképzelések egészen nagy ívűek, a költségek jó eséllyel több tízmilliárd forintra rúgnak a teljes területet érintően.

 

Kiemelt grafika: A tóstrandi fejlesztések átnézeti ábrázolása (Forrás: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)