Újabb fejlesztés valósult meg a Tarjáni Gyermektáborban

A Tarjáni Gyermektábort 1975-ben adták át, eredeti funkciója szerint szabadidős és gyermek napközis táborként üzemelt. Az évek során változó igényeknek és lehetőségeknek köszönhetően mára komplex vendéglátó szerepet lát el a térségben, a főszezonban hosszú évek óta teljes kihasználtsággal működik. A konyhát és az étkezőt is magába foglaló épület mostani felújításával a tábor – a faházak kivételével – alkalmassá vált a 12 hónapos üzemeltetésre.

Átadták a vásártéri orvosi rendelőt, az óvodák felújítása az utolsó szakaszához érkezett, folyamatban van a zagyvapálfalvai Gerelyes felújítása, felújították a Beszterce teret, több mint félszáz út- és járdaszakaszt és most kezdik a Sugár út felújítását is, játszóházat és játszótereket építenek – sorolta Salgótarján polgármestere hétfőn az elsősorban energetikai jellegű fejlesztés átadóján. Fekete Zsolt hozzátette: temérdek dolguk van még hátra, de Salgótarjánban a fejlődés jelei már érezhetőek, és hiszi, hogy erre minden salgótarjáni büszke lehet.

A terület önkormányzati képviselője szerint a Beszterce-lakótelep és az északi városrész potenciális fejlesztési területe a város turisztikai beruházásainak. Molnár Károly kiemelte: a turizmus fejlesztése kapcsán páratlan lehetőségekkel bír Salgótarján, kitörési pontot, kiugrási lehetőséget jelent ez a városnak és városrésznek egyaránt.

A Tarjáni Gyermektáborban ezúttal a hátsó nagy épületet újították fel, ebben találhatóak mosdóhelyiségek, a nagyterem és a konyha is. A projekt részeként kicserélték a nyílászárókat, megvalósult teljes külső hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, azbesztmentesítés és elektromos felújítás is történt, továbbá napelemekkel is felszerelték az épületet.

A fejlesztés több mint 150 millió forintba került, ennek forrását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Salgótarjánnak elkülönített, összesen 9,2 milliárd forintos keretből biztosította az önkormányzat. A támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában biztosította.

A Tarjáni Gyermektábor fejlesztése és megújítása 2008-ban kezdődött meg. Az akkor átadott “téliesített”, teljesen felújított kőépület után, 2013-ban a központi kiszolgáló épület teljes felújítására került sor, közel 80 millió forintból. Ekkor a felújításon túl az itteni erdei iskolai „szolgáltatás” is újabb programokkal bővült, illetve a két, már felújított táborrész közötti területet is ekkor rendezték. Az egész éves üzemeléshez a szállás és a központi blokk tehát már korábban megfelelő állapotba került, a konyhát és az étkezőt is magába foglaló felső épület mostani korszerűsítésével minden akadály elhárult az elől, hogy a tábor akár télen is teljes körűen fogadhasson vendégeket.