Megtalálták a salgótarjáni főplébánia-templom alatti kriptát

A kripta egy részlete (Fotó: Viskárdi Péter)

A Modern Városok Program keretében zajlik a salgótarjáni főplébánia-templom felújítása, melynek eddigi legmeghatározóbb pillanata volt az évek óta keresett kripta megtalálása. Erről Varga András esperes-plébános beszélt a Salgótarjáni Városi Televízió Hívőszó című műsorában.

A leírások alapján már jó ideje tudni vélte az egyház, hogy lennie kell a Kisboldogasszony templom templom alatt egy kriptának, de erre eddig nem találtak rá. A templom alatti teret néhány héttel ezelőtt, a megkezdett felújítás egyik bontási munkálata során fedezték fel.

A plébános ismertetése szerint az 1855-ben elhunyt Jankovich Antal; illetve lánya, Luby József templom kegyúr felesége, az 1870-es években elhunyt Jankovich Antónia sírja található a kriptában. Az 1820-as években Jankovich Antal volt, aki egy komoly tűzesetet követően felújította és bővítette is a templomot, azt sejtik, hogy a kriptát is ekkor alakították ki. Halála után Luby József lett a templom kegyura, nevéhez többek között az 1866-os toronyépítés köthető.

Az 1920-as években készült rajzon most már egyértelműen beazonosíthatóvá vált a kripta eredeti, külső lejárata is. Ezt azonban a későbbiekben eltávolították, helyére pedig egy betonlapot helyeztek, rajta egy kereszttel.

Az egyház felvette a kapcsolatot a Jeszenitzei Jankovich család Hollandiában élő leszármazottaival, akik személyesen is megtekintették a kriptát, amelyben a két említett személy mellett további hét családtag nyugszik. Jankovich József és felesége a kripta megtekintését követően azt kérte az egyháztól, hogy legyen megjelölve a külső bejáraton: a kriptában a Jankovich család tagjai nyugszanak.

A kripta – a püspöki útmutatásnak megfelelően – a felújítást követően sem lesz majd látogatható, de elérhetőségét – esetleges későbbi kutatások esetére – belülről meghagyják. Arról még folyik az egyeztetés, hogy valamilyen üveg- vagy plexilap felhasználásával “látható” marad-e majd.

A tervek szerint a templom és a főplébánia felújítása az őszi hónapra készül el.

 

(Fotók: Viskárdi Péter)