Őszre megújul a salgótarjáni Sugár út

291 millió forint ráfordítással, 1225 méteren újul meg a salgótarjáni Sugár út, a hamarosan elkezdődő beruházás érinti majd az utca elején található buszfordulót is. Az Európai Unió támogatásával és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával megvalósuló beruházást a város rendelkezésére bocsátott 9,2 milliárd forintos keret részeként tudja megvalósítani az önkormányzat.

A Sugár út 1225 méteren új aszfaltburkolatot kap, az út végén sárrázót építenek, a jobb oldalon a Patakpart útig több mint 2 méter széles új járda épül, az utána következő járdát pedig térkő burkolattal építik ki. Szintén térkő burkolatot kapnak a bal oldali buszmegállók, továbbá az utca elején és végén található buszfordulók le- és felszálló területei, utóbbiaknál új váróhelyiséget alakítanak ki. A kerékpárosok biztonságát nyitott kerékpársávok szolgálják majd. A Sugár út elején található hidat elbontják, ehelyett vasbeton áteresz készül, az útfelújítással érintett teljes szakaszon megvalósul továbbá az ivóvíz-vezetékek rekonstrukciója is.

Salgótarjánban ez lesz az első nyitott kerékpársávval ellátott útszakasz. Az ilyen kialakítás összességében még egész Magyarországot tekintve is viszonylag ritka, külföldön azonban már sok helyen ismert és bevett gyakorlat. Lényege, hogy az út szélén lévő, szaggatott vonallal is jelölt sávban közlekedhetnek a kerékpárosok, középen – a két szaggatott vonal között – pedig az autósok. A sofőrök természetesen ráhajthatnak a nyitott kerékpársávra, ha például szemből érkező autóknak kell elmellőzniük egymást, ha egy gépjárművel előznek egy azonos irányba haladó másikat, vagy ha egy jobb oldali utcába kívánnak lekanyarodni. Alapesetben viszont az út közepe a gépjárműveké, az út két széle pedig a kerékpárosoké.

Az önkormányzat tájékoztatásából kiderül: a felújítással megteremtődik annak lehetősége is, hogy a későbbiekben össze lehessen kötni a Sugár utat az ipari parki területtel. A beruházás a tervek szerint szeptember végére készül el.

 

3100.hu Fotó: A salgótarjáni Sugár út, aktuális állapotában