Lezárult a Kisboldogasszony templom és környezete megújítása

Szombaton ünnepélyes keretek között megáldják a felújított salgótarjáni Kisboldogasszony főplébánia-templomot és az épület körül található, szintén megújult parkot. A templomban szombaton 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálja.

A salgótarjáni főplébánia templom és környezetének megújítása című projekthez a kormány a Modern Városok Program keretében biztosította a támogatást, összesen 667 millió forintot.

A teljes rekonstrukció részeként többek között rendezték a támfalat és a lépcsőket, restaurálták a falfestményeket, megújultak a szobrok és az ötvenes évekből származó padok, emellett a templom a kor elvárásainak megfelelő hangtechnikát kapott és kialakítottak egy fűthető téli kápolnát is. A második ütemben a templom körül parkosítottak, rendezték az oldalsó támfalak feletti területeket és kialakítottak egy körmeneti utat is.

“Múlt nélkül nincs jövő” – Kulturális Örökség Napja a Kisboldogasszony templomban

Idén is megrendezték a Kulturális Örökség Napjait, melyben három Nógrád megyei helyszín is részt vett. Az érdeklődők Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeum mellett a Kisboldogasszony templomot is végigjárhatták. Az épületbemutatás során sok érdekességet tudhattak meg a templom történetéről és a közelmúltban történt felújításáról is.

A felújítás során megtalálták a vélelmezett, de eddig fel nem lelt kriptát, ahol mások mellett az 1855-ben elhunyt Jankovich Antal; illetve lánya, Luby József templom kegyúr felesége, az 1870-es években elhunyt Jankovich Antónia sírja található. Az 1820-as években Jankovich Antal volt, aki egy komoly tűzesetet követően felújította és bővítette is a templomot, vélhetően a kriptát is ekkor alakították ki. Halála után Luby József lett a templom kegyura, nevéhez többek között az 1866-os toronyépítés köthető.0 A száz évvel ezelőtti rajzokon így már egyértelműen beazonosítható a kripta eredeti, külső lejárata, amit azonban a későbbiekben eltávolították, helyére pedig egy betonlapot helyeztek, rajta egy kereszttel.

 

Kiemelt fotó: Szivárványok a salgótarjáni Kisboldogasszony főplébánia templom felett (Fotó: Kövesligeti István)