Lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, betiltják a rendezvényeket

Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében mától bezártak az iskolák és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás (Fotó: MTI/Vajda János)

A koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtt.

Éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltják, sporteseményeket legfeljebb – ha vállalják a szervezők – zártkapuk mögött lehet megtartani, “de legjobb, ha úgy se” – közölte a kormányfő. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák. Azt javasolják – folytatta -, hogy családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Az időseknek pedig azt üzente: ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kéri őket, legyenek rendkívül óvatosak.

“Úgy látom, a kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 évnél idősebbek elhagyhassák a lakásukat (…), de azt mindenképpen kérhetem tőlük, ha megtiltani nem is tudjuk, hogy ne hagyják el otthonukat – mondta Orbán Viktor.

Az önkormányzatokat kötelezik, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk – tette hozzá, azt kérve a helyhatóságoktól, hogy elsősorban erre fordítsák erejüket.

Salgótarjánban több szolgáltató “megelőzte” a hétfőn bejelentett újabb intézkedéseket. A Kultik Salgótarján moziban már ma sem voltak vetítések, de vannak olyan ruhaüzletek is, melyek önként bezártak bizonytalan időre. A Zenthe Ferenc Színháznál – amellett, hogy az előadások elmaradását már korábban bejelentették – keddtől kezdődően, három hetes időtartamra minden művészeti és alkotómunkát megszakít, a következő évad előkészítésével és az aktuális évaddal járó munkákat otthoni munkavégzés keretében folytatják a teátrum munkatársai.

A súlyos gazdasági következményekről a miniszterelnök azt mondta, az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok – például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások -, ahol a baj már “bekopogtatott”. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak a megsegítésükre. Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, jelezve: komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti az országot. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, tegyenek személyes erőfeszítéseket a munkahelyek megtartásáért.

Elmondta azt is, a járvány a költségvetési és gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása Varga Mihály pénzügyminiszter feladata. Az intézményi és önkormányzati költségvetések újratervezési támpontjait napokon belül megadják, a magyar gazdaság megsegítését szolgáló intézkedések kidolgozása pedig folyamatban.

A hétfő kora esti adatok szerint Magyarországon 39 igazolt új koronavírussal fertőzött beteg van, egy ember elhunyt, egy pedig felgyógyult a betegségből, és 1470 vizsgálat történt akkreditált laboratóriumban. A kormány a hiteles tájékoztatás érdekében működteti a www.koronavirus.gov.hu oldalt. Itt a legfrissebb hírek, adatok mellett számos gyakorlati tudnivalót is közzétesznek, illetve megtalálhatóak a felületen az információs telefonvonalak számai, továbbá a tájékoztató központ e-mail elérhetősége is.

Matolcsy György jegybankelnökkel is felvette a kapcsolatot, mert monetáris eszközökre is szükség lesz a válság kezelése érdekében – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy értékelt: a járvány kezelése hosszadalmas, nehéz folyamat lesz, mindenkitől alkalmazkodást követel majd, az élet az elkövetkező hónapokban nem olyan lesz, mint amilyennek megszoktuk. A legfontosabb a következő hónapokban továbbra is az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozók munkája, akiknek az eddigi tevékenységükért is köszönetet mondott, és azt kérte az emberektől, segítsék a munkájukat. Általában megköszönte a magyaroknak, hogy fegyelmezetten fogadták a rendkívüli helyzetet, és hogy betartják a szabályokat.

Az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk – fogalmazott.

A miniszterelnök arra számít, hogy a következő napokban Magyarország az egyediből át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Amíg nincs vakcina, az egyetlen esély a vírus terjedésének mérséklése – emelte ki.

A kormányfő ismertette az eddigi döntéseket: rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdettek; beutazási tilalmat rendeltek el több országból a nem magyar állampolgároknak; a magyarok beléphetnek, de hatósági karanténba kell vonulniuk; a valótlan nyilatkozat és a karantén-előírás megszegése szankcióval jár; megtiltották a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket; a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet végéig nem kell megújítani; az egyetemeken intézménylátogatási tilalom lépett életbe; a külföldi osztálykirándulásokat megtiltották; a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztották; a közoktatás áttért távoktatásra; járványkórház építése kezdődött meg.

Beszüntették az edzéseket az utánpótlás korosztályok számára az SBTC labdarúgócsapatánál is. A klub közlése szerint a fiatal sportolóik, hozzátartozóik egészsége érdekében hozták meg a döntést. Az elkövetkezendő időszakban interneten keresztül, házi feladat formájában kapják majd meg a fiatal labdarúgók a végrehajtandó edzésterveket. Szünetelnek az utánpótlás és a felnőtt csapatok edzései a Salgótarjáni Strandépítők KC-nél is. A kézilabdacsapat közleményben kéri játékosait, hogy fegyelmezetten tartsák be az általános, szigorú elővigyázatossági intézkedéseket, védjék saját és családtagjaik egészségét. Biztosan elmarad a salgótarjáni Dornyay SE egyik idei évre tervezett egyik nagyszabású tájfutó versenye is. A klub közleménye szerint a tájfutók ifjúsági Európa-bajnokságának fontos próbaversenyeként tervezett 14. Nógrád Nagydíj elmarad, ahogyan szintén elmarad az Ifjúsági EB második hivatalos edzőtábora is. Hozzátették, hogy egy esetleges későbbi időpontban történő megrendezésről csak a helyzet normalizálódása után van értelme dönteniük.

Orbán Viktor kifejtette: a kínai koronavírus világjárvánnyá vált, az eddig ismert járványokkal szemben sokkal gyorsabban terjed, nincs ellene vakcina, és ha sikerül is kifejleszteni, a forgalomba hozatalig hosszú hónapok telnek majd el. Közölte, a világszerte zajló kutatásokat a magyar virológusokból álló munkacsoport figyelemmel kíséri, és ahol tud, be is kapcsolódik.

Arról is beszélt, hogy a jelenlegi ismeretek szerint Iránból, Olaszországból és Izraelből jutott be Magyarországra a vírus. A járvánnyal szemben globális megoldás sincs, ezért minden ország maga dolgoz ki védekezési stratégiát, de ez nem ismeretlen, így volt ez például a gazdasági és a bevándorlási válságnál és az árvízhelyzetnél – mondta.

A miniszterelnök közölte továbbá: a védekezés során Magyarország mindenkivel konzultál, mindenekelőtt a szomszédos országokkal, de minden EU-tagállammal közvetlen a kapcsolat. Azonban a felelős döntéseket nekünk kell meghoznunk – jelentette ki. Különösen fontosnak nevezte az együttműködést Ausztriával, mert az szomszédos Olaszországgal is, ezért az osztrák intézkedéseket igyekeznek a leggyorsabban átültetni a magyar gyakorlatba.

“Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, a legutóbbi tíz évben is jó néhányszor. Azt megtanultuk: bármekkora is a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tennünk. Arra kérek mindenkit, hogy ebben a helyzetben a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járjuk. A lehető legszélesebb nemzeti együttműködésre van szükség” – mondta Orbán Viktor.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében mától bezártak az iskolák és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás (Fotó: MTI/Vajda János)