Lezárják a salgótarjáni játszótereket, önkéntes karantén vállalására kér minden külföldről hazaérkezőt Fekete Zsolt

Tájékoztató felirat az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtár bejáratán Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Fekete Zsolt polgármester közösségi oldalán adott tájékoztatást kedd este a legfontosabb, aktuális salgótarjáni intézkedésekről (ismertetve egyben a kormány friss döntéseit is). Közlése szerint a Polgármesteri Hivatal, a Salgó Vagyon Kft. és a VGÜ Kft. ügyfélszolgálatai elsősorban telefonon és e-mailen keresztül érhetőek el. Csak a legszükségesebb esetekben, előzetes időpont egyeztetés esetén lehet személyesen ügyet intézni – tette hozzá.

Fekete Zsolt az önkormányzati fenntartású nevelési intézmények ideiglenes bezárását követően, Salgótarján teljes közigazgatási területére vonatkozóan elrendelte az óvodákra és bölcsődékre vonatkozó rendkívüli szünetet keddtől kezdődően, legyenek azok bármely egyház, alapítvány vagy vállalkozás fenntartásában. A kiscsoportos ügyelet megszervezése minden esetben az adott intézmény feladata. Az önkormányzat által fenntartott óvodák esetében a Mackóvár Központi Óvodában tartanak kiscsoportos ügyeletet ezen a héten, a következő heti ügyeletről pedig az országos és helyi események tükrében, később hoznak döntést. A gyermekétkeztetést biztosítják azoknak az óvodásoknak és általános iskolásoknak, akik azt igényelték.

A hétfő kora esti adatok szerint Magyarországon 39 igazolt új koronavírussal fertőzött beteg van, egy ember elhunyt, egy pedig felgyógyult a betegségből, és 1470 vizsgálat történt akkreditált laboratóriumban. A kormány a hiteles tájékoztatás érdekében működteti a www.koronavirus.gov.hu oldalt. Itt a legfrissebb hírek, adatok mellett számos gyakorlati tudnivalót is közzétesznek, illetve megtalálhatóak a felületen az információs telefonvonalak számai, továbbá a tájékoztató központ e-mail elérhetősége is.

Keddtől kezdődően lezárják a salgótarjáni játszótereket. Az óvodák és a bölcsődék bezárása az otthon maradás érdekében történt, a játszótereken, egyéb közösségi tereken kialakult csoportokban azonban ugyanúgy átadható a vírus, mint bármilyen közösségben vagy rendezvényen.

Fekete Zsolt arra kérte azokat, akik az elmúlt 14 napban érkeztek haza külföldről, 14 napig oldják meg otthon maradásukat, vállalják az önkéntes karantént, legyenek felelősséggel embertársaik iránt. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy a kormány határozata értelmében hétfőtől a fogorvosi alapellátás csak sürgős esetben vehető igénybe.

Tájékoztatásában azt is hozzátette: a veszélyhelyzet salgótarjáni kezelésére pénzt különítettek el a költségvetésben. Ezt Fenyvesi Gábor, a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakció szóvivője is javasolta pénteki sajtótájékoztatóján, ő forrásként az elmaradó rendezvények miatt felszabaduló összegeket jelölte meg.

 

Kiemelt fotó: Tájékoztató felirat az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtár bejáratán Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)