Csütörtöktől lehet betegeket látogatni a salgótarjáni kórházban

A hosszú látogatási tilalom után várhatóan igen sokan kívánnak majd élni a látogatás lehetőségével, ez pedig fokozott kockázatot jelent a koronavírus terjedése szempontjából is. Emiatt szabályozzák a kórtermekben egy időben tartózkodó látogatók számát és a látogatás hosszát is – derül ki a Szent Lázár Megyei Kórház hétfő délutáni közleményéből.

A salgótarjáni kórház osztályaira – a COVID-gyanús betegek elhelyezésére szolgáló osztály kivételével – 2020. június 18-tól, csütörtöktől kezdve léphetnek be a látogatók, az alábbi szabályok betartásával.

  • Csak egészséges személy látogathat;
  • belépés előtt kérdőíves előszűrésen kell részt venni (a belépés meggyorsítása érdekében érdemes ezt innen letölteni és már előre kitölteni, kinyomtatni);
  • kötelező folyamatosan az orrot és a szájat is eltakaró maszkot viselni, ami lehet sebészi vagy varrott is, de nem lehet szeleppel ellátott (ffp2 vagy ffp3);
  • kötelező használni a kihelyezett kézfertőtlenítő szereket;
  • egy beteget adott alkalommal csak egy személy látogathat legfeljebb 15 percig;
  • ötágyas kórteremben három, háromágyas kórteremben kettő, kétágyas kórteremben egy beteg látogatható egy időben;
  • amennyiben a beteg állapota engedi, a kórterem helyett az erre kijelölt közösségi helyeken, így az aulában, az osztályos előterekben vagy jó idő esetén a szabadban lehet megejteni a találkozást;
  • a látogatás ideje alatt két méter távolságot kell tartani a többi betegtől és látogatótól.

A beteglátogatásra keddenként és csütörtökönként 16 és 18 óra között, szombatonként és vasárnaponként pedig 13 és 16 óra között lesz lehetőség. A Szent Lázár Megyei Kórház kéri és egyben köszöni a szabályok betartását annak érdekében, hogy mindenki egészséges maradjon, “miután a vírus még köztünk van”.

 

Visszaáll a normál ütembe az egészségügyi ellátás

Hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. A kórházakban a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is fent kell tartani a koronavírusos betegek kezelésére. A háziorvosoknál és a szakorvosoknál bevezetett négy ember/óra szabály érvényét veszti, az ellátás azonban továbbra is csak telefonos bejelentkezés után vehető igénybe. Müller Cecília úgy fogalmazott, a cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a megszokott kerékvágásba. Az országos tisztifőorvos egyúttal megköszönte a lakosság türelmét.

Müller Cecília elmondta: részlegesen feloldották a kórházi látogatási tilalmakat is, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat az adott intézmény főigazgatója határozza meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak egészséges látogató és csak kézmosás, kézfertőtlenítés után, maszkviselés mellett látogathat, kizárólag ő kerülhet két méteres távolságnál közelebb a beteghez. Az országos tisztifőorvos azt javasolta, a találkozókra lehetőleg a szabadban kerüljön sor.

 

(Kiemelt fotó: Szent Lázár Megyei Kórház | Facebook)