Korszerű utastájékoztatási rendszert alakítanak ki Salgótarjánban

Közl 350 millió forint támogatást költhet Salgótarján önkormányzata egy integrált közlekedésinformatikai rendszer létrehozására – közölte a 3100.hu-val a városháza. A közlemény szerint egy olyan integrált közlekedésinformatikai rendszert hoznak létre, ami komplex szolgáltatástervező, forgalomirányító, utastájékoztató és jarműdiagnosztikai funkcióival jelentősen növeli majd a helyi járati autóbuszközlekedés attraktivitását.

Létrehozzák az autóbuszok folyamatos, valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló forgalomirányítási rendszerét, így a helyi buszjáratokkal kapcsolatos információkat valós időben láthatják majd utasok. A beruházás részeként minden autóbuszra kijelzőket szerelnek fel, újabb tíz megállóba kerülnek a járművek tényleges érkezési idejét mutató kijelzők, a buszokon automatikusan működő hangbemondás tájékoztatja majd az utasokat. A fejlesztéstől a menetrendiség javulását is várják, továbbá azt, hogy az irányítási szempontból is egységessé váló flottában hatékonyabbá válik a járatok felügyelete, egyben egyszerűsödik irányításuk is.

Egy műholdas helymeghatározáson alapuló forgalomirányítási rendszert már korábban bevezettek Salgótarjánban (az InfoTransit felület napjainkig elérhető), itt azonban mostanság messze nem teljes körű a tájékoztatás. A városháza Városfejlesztési Irodája kérdésünkre közölte, hogy a projektben nem ezt a rendszert fejlesztik tovább, hanem egy teljesen újat alakítanak ki. A minta budapesti Futár rendszer lesz. A 3100.hu kérdésére közölték azt is, hogy a cél egy egységes utastájékoztatási rendszer kialakítása, így a rendszerbe természetesen a már korábban kihelyezett megállóhelyi kijelzőket is integrálják.

Ehhez a projekthez kapcsolódik több településrész fő közlekedési útvonalának kerékpárosbaráttá alakítása. Ez lényegében kerékpárosnyomok kijelölését jelenti majd Baglyasalján (a Petőfi úton) 2,5 kilométeren, a Beszterce-lakótelepen (a Camping úton) bő fél kilométeren, továbbá Zagyvapálfalván (a Csokonai úton) bő 1700 méteren.

Az az elvárás a fejlesztéstől, hogy egy olyan nyitott rendszer jöjjön létre várhatóan 2021 első félévére, amely a jövőben további, a tömegközlekedésben használt intelligens közlekedési rendszerekkel bővíthető. Ilyenek az e-jegyrendszer, a kamera és utasszámláló rendszerek, a jelzőlámpás előnyben részesítés, az online utazástervező, vagy egy kapcsolódó mobil alkalmazás. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával és a magyar költségvetés társfinanszírozásával valósulhat meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Salgótarján rendelkezésére bocsátott 9,2 milliárd forintos keretből.

 

3100.hu Fotó: Megállóhelyi kijelző a rendelőintézet előtti buszmegállóban. Ilyen kijelzővel további tíz megállóhelyet szerelnek fel. Hogy pontosan hová kerülnek a járművek tényleges érkezési idejét mutató eszközök, a projekt első fázisában határozzák majd meg.