Számos nógrádi alsóbbrendű úton és a 21-esen is felújításokat hoz az idei év

Az elmúlt időszakban több útfelújítás is lezajlott a Belső-Cserhátban, ahol nemrég fejezték be a munkálatokat. Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója a tavalyi projektekről és a jövőbeli tervekről is beszélt portálunknak.

A közelmúltban megújult többek között a Cserhátszentiván-Alsótold útvonal egy része, valamint a Csécsét és Pásztót összekötő út két szakasza is. Ez utóbbit december végén, egy jelképes műszaki átadás-átvétel keretében avatták fel. Lehel Zoltán elégedett az itt végzett munkával, és reméli, hogy a közlekedők is jó véleménnyel lesznek a felújított szakaszokról.

Az útfelújítások természetesen 2021-ben is folytatódnak. Elkészültek a tervek az Ecseg-Pásztó útvonal egy közel 1,7 kilométeres szakaszához, a Becskét és Bercelt összekötő út másfél kilométeres szakaszához, valamint a Balassagyarmat és Aszód közötti út több mint két kilométeres szakaszához. Kész továbbá a Romhány-Magyarnándor közötti út 1200 méteres szakaszának terve, valamint a Nógrád település bekötőútjának elején található közel két kilométeres szakasz tervdokumentációja is. Ezeket a beruházásokat külső vállalkozó fogja megvalósítani.

Saját kivitelezésben Ősagárd külterületén újítanak majd fel egy két kilométeres részt, valamint elkészült a terv a Lucfalvát és Nagykeresztúrt összekötő út közel egy kilométeres szakaszának renoválására is. Mindemellett folyamatban van a rétsági közúti mérőállomás felújítása, itt márciusban fejeződhetnek be a munkálatok.

Megkezdődik az M2-es autóút nógrádi szakaszának tervezése – közölte a napokban az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kormány 82 milliárd forintot biztosít kiemelt társadalmi igényeken alapuló újabb gyorsforgalmi, főúti, települési elkerülő, csomóponti és hídfejlesztések előkészítésére, így hetvennégy újabb közútfejlesztés tervezése kezdődhet meg. A tájékoztatás szerint ezek közé a tervezhető gyorsforgalmi fejlesztések közé tartozik az M2-es autóút Vác utáni folytatása Nógrád megye nyugati felében egészen az országhatárig.

Lehel Zoltán hozzátette, jövőre is lesz Magyar Falu Program, melynek részeként a közút négy projektjét is előkészítették – Erdőkört kül- és belterületén, Keszeg, valamint Ecseg települések külterületén is megújulhatnak szakaszok. Tervben van továbbá Szarvasgede és Terény külterületi útjainak renoválása, a Palotás-Kisbágyon, Szirák-Kisbágyon, illetve a Salgótarján-Mátraszele útszakaszok, valamint Etes belterületi és Ságújfalu külterületi útjának felújítása is.

Bár a 21-es számú főúttal kapcsolatos fejlesztések nem a közút megyei igazgatósághoz tartoznak, Lehel Zoltán úgy látja, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. koordinációjában a tervezett menetrend alapján idén megvalósulhat a régi szakaszok felújítása.

Ez ugyanakkor a nógrádi igazgatóság számára is további lehetőséget fog teremteni, mivel az onnan kinyert mart aszfaltból egyes alsóbb rendű, öt számjegyű megyei utak kapnak majd új burkolatot.

 

Kiemelt archív fotó: Útfelújítás 2019 nyarán Etes határában