Közgyűlés: fókuszban a kerékpárút, a vásárcsarnok felújítása és a játszóház kialakítása

18 napirendi pontot tárgyalt kedden Salgótarján közgyűlése, köztük két újabb támogatási kérelem beadását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, de szóba került a kerékpárút befejező szakasza is.

 

A kerékpárút befejező, Kékkői utca és Gyermektábor közötti szakaszának építéséhez kapcsolódó napirendi pont tárgyalásánál Turcsány László, a Fidesz helyi frakcióvezetője amiatti aggodalmát fejezte ki, hogy nyomvonal – az eredeti tervekkel ellentétben – a Beszterce-lakótelepen belül fog húzódni ahelyett, hogy a 21-es út mentén haladna.

Molnár Károly, az MSZP városi frakcióvezetője válaszában kiemelte: az eredeti terv valóban a főút mentén vitte volna végig a kerékpárutat, a pályázat során azonban nemzetgazdasági minisztériumi szakmai egyeztetések voltak szükségesek. Egy itteni auditálás során fogalmazta meg a minisztérium – és az ott lévő szakmai szervezet – azokat az igényeket, melyek ellehetetlenítették az eredeti tervet – fogalmazta meg Molnár Károly. A kerékpárút nyomvonalát elsősorban a besztercei buszmegállóknál és a körforgalomnál találtak aggályosnak. A kompromisszumos – és pénzügyileg is finanszírozható – megoldás szerint a kerékpárút nyomvonala a Beszterce-lakótelepen belül vezet majd, ahol olyan forgalomtechnikai megoldásokat kell alkalmazni, amely biztonságossá teszi az ottani nyomvonal használatát.

 

Játszóház az (egykori) Építők-pálya helyén

Mint azt több hasonló projekt esetében is hangsúlyoztuk már korábban: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a város rendelkezésére bocsátott 9,2 milliárd forint terhére megvalósítandó beruházások és fejlesztések esetében az ilyen benyújtás egy technikai kötelezettségnek tekinthető.

A Játszóház kialakítása és játszótér felújítása Salgótarjánban című támogatási kérelem keretében 328 millió forintot kíván lehívni az önkormányzat. Ebből az összegből megtörténne a Pécskő és a Meredek utak által határolt területen lévő játszótér felújítása, a játszóházat pedig az egykori építők pályánál tervezik kialakítani.

Tolnai Sándor, a Fidesz képviselője egy részről azt hangsúlyozta, hogy a játszóház kialakítására tervezett helyszín lehet, hogy nem a legmegfelelőbb választás – elsősorban a parkolási problémák miatt, más részről pedig azért, mert azon a környéken viszonylag kevés a kisgyermekes család. Pataki Csaba amellett, hogy a fejlesztés szükségességét elismerte, a költségvetés nagyságrendjét, illetve a hosszú távú fenntartás tervezett módját firtatta. Turcsány László úgy fogalmazott: a fejlesztést örömmel hallja, ugyanakkor arra felhívja a figyelmet, hogy a város ezen területén, néhány száz méteren belül négy játszótér található jelenleg is, míg Zagyvarórán egy csonka, Pintértelepen pedig egy “semmilyen”. Kifejtette: nem az “irigység beszél belőle”, de szeretné, ha megfelelőbb súlyozás lenne ebben a kérdésben.

A válaszokból kiderült: a városvezetés mindenképpen a városközpontba tervezte az intézmény kialakítását, az Építők-pályánál a parkolási problémákat a játszóházhoz kapcsolódó, területen belüli új parkolók építésével oldják meg. A játszóház becsült költsége mintegy 250 millió forint lesz (területrendezéssel, eszközök vásárlásával és külső játékok elhelyezésével együtt), a Pécskő úti játszótér-felújítás 30-35 millió valósulhat meg, a továbbiak pedig előkészítési és járulékos költségeket takarnak tervezéstől az műszaki ellenőrzésig. A játszóház fenntartása valamelyik városi tulajdonú cég feladata lesz majd.

Molnár Károly a városrészi játszóterek – általa is jogosnak titulált – kérdéskörére reagálva kiemelte: az eredeti elképzelés 15-20 városrészi, lakótelepi játszótér építése/felújítása volt. A projekttervezés előrehaladása során azonban kiderült: a pályázati kiírás erre nem ad lehetőséget.

Fekete Zsolt ezt azzal egészítette ki, hogy “idén Pintértelepen is lesz játszótér”.

 

Várható a vásárcsarnok és a piac felújítása

A képviselők ezt a napirendi pontot vita nélkül fogadták el. Az előterjesztésből kiderül: a rekonstrukcióra 900 millió forint támogatást kíván lehívni az önkormányzat.

A fejlesztés során a vásárcsarnok energiahatékonysági felújítása, valamint fűtésének kiépítése történhet meg. Hőszigetelt üvegekre cserélik a homlokzati nyílászárókat, utólagos hőszigetelést végeznek, lecserélik a nagycsarnok és a targoncafolyosó burkolatát. A megújuló energia hasznosításához az épület tetején, a lapostetős részen napelemeket helyeznek el, a nagy belmagasságú árusító térben hővisszanyerős légfűtési rendszert alakítanak ki. Kicserélik a fűtési alapvezetékeket, az ivó- és szennyvízhálózatot, a villamosvezetékeket és az épület gyengeáramú részét is. Energiatakarékos lámpatesteket is elhelyeznek az épületben, amelynek akadálymentesítése is megtörténik majd.

Az árusító és közlekedő terület jelenlegi beton és aszfalt térburkolata új, beton térkőre lesz cserélve. A felújítás során a zöldfelületek teljes megújítása is megtörténik, de új utcabútorokat is elhelyeznek majd.

A pályázatból csak az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat és területeket lehet felújítani, azonban szükséges a vásárcsarnok területén lévő, nem önkormányzati tulajdonú árusítóhelyiségek részleges megújítása is. Erre az önkormányzat idei költségvetéséből 60 millió forintot fordítanak majd – derült ki az előterjesztésből.