Élményközpontot alakítanak ki Salgótarjánban, olyan lesz “mint a Csodák Palotája kicsiben”

Természettudományos élményközpontot alakítanak ki Salgótarjánban mintegy 300 millió forintos támogatásból – jelentette be Pálinkás Sándorné, a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület elnöke a Magyar Tudomány Napja alkalmából szervezett eseményen.

Pálinkás Sándorné kitért rá: a Pegazus Élményközpont kialakításával kapcsolatban 33 oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást. Az intézmények egytől-egyig nyitottak voltak a témára, kivétel nélkül mindenhonnan azt a visszajelzést kapták a pedagógusoktól, hogy egy ilyen központ kell Salgótarjánnak, Nógrád megyének és a térségnek.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: az önkormányzat partnerként tekint a civil szervezetekre, legfontosabb feladatai között szerepel a civilek támogatása. Példaként hozta a megyei TIT megkeresését is: a szervezet számára ingyenesen biztosítja a város a szükséges ingatlant.

Gőz Gábor projektmenedzser ismertette: minden megyében egy ilyen pályázat nyert támogatást. A tanulók tematikus foglalkozásokon, vetélkedőkön, előadásokon, szakkörökön, természettudományi táborokban vehetnek majd részt a majdan Pegazus nevet viselő élményközpontban. A beruházás konzorciumi partnerük, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) salgótarjáni, Mérleg úti székhelyén valósul meg, de a projekt tananyagfejlesztést és eszközbeszerzést is magában foglal. Az élményközpontot úgy kell elképzelnünk, “mint a budapesti Csodák Palotáját, csak kisebb volumenben”.

A tanulást kiegészítő foglalkozások a következő tanévtől indulnak majd a Pegazus Élményközpontban, mely azonban a lakosság, a civil látogatók, családok számára is nyitott lesz. Nyerges Gyula szakmai vezető hozzátette: a központ célja, hogy a gyermekek játékos formában, nem a klasszikus tanórai keretek között tegyenek szert hasznos ismeretekre a természettudományok területén. Hozzátette: a salgótarjáni központ interaktív kiállításának legérdekesebb eleme egy repülőgép-szimulátor lesz.

 

Kiemelt fotó: Pálinkás Sándorné, a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület elnöke