Közel félmilliárd forintból újult meg a Mackóvár Központi Óvoda

Hivatalosan is lezárult a Mackóvár Központi Óvoda fejlesztése, szerdán délután ennek apropóján tartottak ünnepséget Salgótarján legnagyobb ilyen típusú intézményében. A város polgármestere azt mondta: a rendezvénnyel egyben köszönetet kívántak mondani az arra meghívott dolgozóknak, vezetőknek, segítőkész szülőknek, továbbá mindazoknak, akik az elmúlt években közreműködtek a felújításban. Fekete Zsolt úgy fogalmazott: a salgótarjáni óvodai és bölcsődei ellátás szereplői képesek és tudnak is jól együtt dolgozni, a legmagasabb színvonalú nevelésre nemcsak törekednek, hanem meg is valósítják azt.

Végéhez közelít egy önkormányzati és egy uniós költségvetési ciklus is. Nem tartottunk minden esetben átadóünnepséget, nem vágtunk át szalagokat. Önmagunk ünneplése nem lételemünk, a legfontosabb, hogy a salgótarjániak megelégedésére végezzük munkánkat és az itt élők komfortérzetét emeljük – mondta Fekete Zsolt.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a beruházás Európai Uniós támogatásból, továbbá az önkormányzat által biztosított további 100 millió forint saját forrásból valósult meg. Utóbbi ahhoz szükségeltetett, hogy az óvoda belső terei is megújulhassanak.

A Mackóvárban az energetikai célú felújítás során kicserélték az épület összes külső nyílászáróját, szigeteléssel látták el az épület födémszerkezetét és homlokzatát, az energiahatékonyság fokozása érdekében napelemes rendszert telepítettek, de az épület akadálymentesítése is megoldódott. A beruházás 300 millió forint nem visszatérítendő támogatás felhasználásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósult meg. Az elsősorban energetikai célú fejlesztéssel párhuzamosan egy mini bölcsőde kialakítása is megtörtént az intézmény erre a célra elkülönített részében. Itt maximum 16 férőhelyen fogadják majd a kisgyermekeket. Erre a beruházásra további 77 millió forintot fordított Salgótarján önkormányzata, szintén a fenti forrásból. A gyermekek már februárban újra birtokba vették a felújított intézményt, az eredetileg tervezett 2018 nyári időpont helyett.

Fekete Zsolt beszélt arról is, hogy a fejlesztési irányelvek kijelölésénél fontos szempont volt, hogy a beruházások költségcsökkenést eredményezzenek. Ezen felül a projektek tervezésénél első számú szempont volt a “felnövekvő generáció boldogulása”. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy a város rendelkezésére bocsátott 9,2 milliárd forintos forrásból Salgótarjánban minden óvodát felújítottak, illetve felújítanak; már csak három intézményben folynak munkák, ezen helyszíneken ősszel ér véget a kivitelezés.

Huszár Máté alpolgármester, a választókerület önkormányzati képviselője hozzátette: már elindult a Mackóvár udvarán az Ovi-Foci pálya kialakításának előkészítése is, reményei szerint a grundot még az ősszel birtokba vehetik a gyermekek.

Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője az ünnepségen kiemelte, hogy az óvoda-felújítások eredményeképpen a gyerekek mellett egyben a nevelők is alkotóbb, kreatívabb légkört kaptak. Az igazgató arra is kitért, hogy részint a felújításoknak köszönhetően megnövekedett az igény a salgótarjáni önkormányzati óvodák iránt. Andóné Angyal Mária arról is szólt, hogy nem volt könnyű a felújítás-sorozat időszaka, kritika is érte őket. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a nevelési munkát, a gyermekek fejlődését semmiben nem hátráltatta, nem hátráltatja az időszakos költözés a főiskola épületébe.

 

3100.hu Fotók: Ünnepélyesen átadták a Mackóvár Központi Óvodát