Befejeződött a Mackóvár Központi Óvoda felújítása

Megújult a salgótarjáni Mackóvár Központi Óvoda épülete. A gyermekeket hétfőn már a megújult intézményben várták a nevelők, a mai nappal a mini bölcsőde is megkezdte a működést.

Az energetikai célú felújítás során kicserélték az épület összes külső nyílászáróját, szigeteléssel látták el az épület födémszerkezetét és homlokzatát, az energiahatékonyság fokozása érdekében napelemes rendszert telepítettek, de az épület akadálymentesítése is megoldódott. A beruházás 300 millió forint nem visszatérítendő támogatás felhasználásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósult meg.

A Salgótarján belvárosában található, Magyar Géza Ybl-díjas tervezőmérnök által megálmodott épület 1976-ban adták át. Az óvoda állapota az eltelt negyven év alatt leromlott, fenntartása pedig jelentős költségeket rótt az önkormányzatra. Ezért döntöttek úgy, hogy a város számára rendelkezésre bocsátott összesen 9,2 milliárd forintos keret terhére a központi óvoda energetikai célú felújítása is megvalósuljon. A nyílászárók cseréjével csökken az épület energiafogyasztása, a homlokzatok és a tető hőszigetelésétől pedig további megtakarítást várnak. Az olcsóbb működtetést segíti még ezen felül az új napelemes rendszer is, valamint a LED izzókkal korszerűsített külső világítási rendszer.

Az elsősorban energetikai célú fejlesztéssel párhuzamosan egy mini bölcsőde kialakítása is megtörtént az intézmény erre a célra elkülönített részében. Itt maximum 16 férőhelyen fogadják majd a kisgyermekeket. Erre a beruházásra további 77 millió forintot fordított Salgótarján önkormányzata, szintén a fenti forrásból.

Az óvoda felújítása öt hónap csúszással készült el, az önkormányzat honlapján cikkünk megjelenésének időpontjában is 2018. augusztus 31. szerepel, mint a megvalósítás befejező dátuma. A felújítás ideje alatt az óvoda az egykori főiskola épületében, a célnak megfelelően felújított termekben működött.

 

Visszatérhettek a megújult épületbe az óvodások, elindult a mini bölcsőde

Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője a 3100.hu megkeresésére elmondta: az előző héten nevelési szünet volt a Mackóvár Központi Óvodában, mivel a visszaköltözés utolsó fázisát a gyermekek jelenléte mellett nem lehetett volna elvégezni. Az óvodai dolgozók a Salgótarjáni Költségvetési Intézmények Gazdasági Szolgálata, illetve a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. munkatársaival, valamint a segítségüket felajánló szülőkkel együtt végezték el az utolsó simításokat.

Hétfőn rendben el is elindult az óvodai nevelés a megújult Mackóvárban, kedden pedig a mini bölcsőde is megkezdte működését, 14 gyermekkel. A mini bölcsőde szolgáltatásait igénybe vevő gyermekek és szüleik hétfőn személyesen ismerkedhettek meg az intézménnyel, délután aztán az első szülői értekezletet is megtartották, ahol többek között a mindennapi működés rendjét ismertették az intézmény és a csoportok vezetői.

Andóné Angyal Mária kiemelte, hogy a mini bölcsőde keddtől 14 olyan gyermeket fogad, akik “új belépők”, vagyis nem más városi családi napközikből, illetve nem a Károlyin található bölcsődéből kerülnek át ide kisgyermekek.

A Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője hozzátette, hogy szeretettel várják óvodásaik szülei mellett a város érdeklődő lakosságát is, mindazokat, akik szeretnék megtekinteni, miként újult meg a város legnagyobb létszámmal működő óvodája, immáron egyben mini bölcsődéje.

 

(Fotók: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)